Zupa z porów do grzanek z oscypkiem i chrzanem


Bez kategorii Zimowe Menu Zupy Brak komentarzy
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...

Co potrzeba?

  • 3 ładne średniej wielkości pory (tylko białe części)
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki śmietany (niekoniecznie)
  • masło i olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa – świeżo starta
  • szczypta sproszkowanego imbiru
  • posiekana natka do posypania zupy
  • 1 chałka (lub inna pszenna bułka)
  • chrzan w słoiczku
  • żurawina lub borówka w słoiczku
  • 1 oscypek (lub inny rodzaj wędzonego sera)
Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Zupa krem z porów z dodatkiem ziemniaków, sera cheddara i kawałków chrupiącego boczku to klasyk kuchni Wysp Brytyjskich, który znakomicie sprawdza się w chłodne dni. Ja proponuję wersję bardziej regionalną, choć także rozgrzewającą.

Jak to się robi?

  1. Sposób przygotowania zupy: pory dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Następnie w rondlu rozgrzewamy masło, na którym dusimy pory aż zmiękną. Po paru minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. całość mieszamy i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu, aż  ziemniaki będą miękkie. Następnie dodajemy mleko, przyprawiamy i miksujemy zupę na gładki krem.
  2. Przed podaniem zupy przygotowujemy grzanki: chałkę kroimy na kromki, smarujemy cienko chrzanem, układamy na nim plastry oscypka i dekorujemy łyżeczką konfitury. Kładziemy na blaszce i zapiekamy przez 5 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni.

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn



Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...