Ziołowe napary na przeziębienie


wyhodowana latem szałwia kwitnie na parapecie nawet w zimie!
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...
Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Zielnik na parapecie przydaje się nie tylko w lecie 🙂 Polecam Wam przetestowanie naparów o wspaniałych właściwościach leczniczych i smakowych. Świeże zioła można kupić przez cały rok, ale namawiam Was do domowej uprawy. Nie są wymagające, a tak pięknie odwdzięczają się olejkami i aromatami.

Szałwia lekarska – na co pomaga?

Roślina ta jest uprawiana w Polsce od stuleci i od zawsze przypisywano jej duże właściwości lecznicze. Uważano ją nawet za lek uniwersalny, czego dowodem jest ludowe przysłowie „śmierć tego nie ubodzie, u kogo szałwia w ogrodzie„. W przeziębieniu ma ona przede wszystkim zastosowanie zewnętrzne, do płukania jamy ustnej i gardła w stanach zapalnych. Do sporządzenia naparu do irygacji potrzeba 2 łyżki świeżych liści, które zalewamy szklanką wrzątku i pozostawiamy pod przykryciem przez 10 minut.

Tymianek pospolity  – jak stosować na odkrztuszanie?

 

 

napar z tymianku i cynamonu
napar z tymianku i cynamonu

 

W kuchni tymianek przyprawia mięsa, ryby, warzywne zupy czy sosy. Dobrze łączy się z czosnkiem, cebulą i pietruszką. Olejek tymiankowy jest wykorzystywany przy produkcji win i likierów. Lecznicze napary z tymianku skutecznie wspomagają odkrztuszanie zwłaszcza dzieciom i osobom starszym. Tymianek hamuje rozwój grzybów o raz różnych szkodliwych bakterii.  Przepis na napar do picia: 1 łyżeczka suszonych liści (lub 2 gałązki świeżych ziół) oraz pół łyżeczki cynamonu zalać wrzątkiem, zaparzyć przez 10 minut, odcedzić i pić małymi łyczkami.

 

 

 

 

„O mój Rozmarynie!”

 

tisane z rozmarynu

Nasze babcie nie tylko na pamięć znały tę piosenkę, ale dobrze wiedziały o właściwościach leczniczych, ozdobnych i przyprawowych rozmarynu. Krzaki rozmarynu są uprawniane od przeszło 2000 lat. Podobno w antycznej Grecji bardziej cieszył wieniec rozmarynu, niż ten ze złota. Wierzono także, że regularnie spożywana herbatka z rozmarynu gwarantuje wieczną młodość. Roślina ta zwyczajowo towarzyszyła wszelkim ważnym uroczystościom rodzinnym: narodzinom, ślubom, pogrzebom oraz była uważana za symbol miłości i wierności. Dziś rozmaryn ceniony jest przede wszystkim za właściwości wzmacniające ogólny system odpornościowy.

Do przygotowania naparu potrzebne będą: 2 -3 łyżeczki suszonych igiełek (lub 2 – 3 gałązki świeżych ziół), zalewamy wrzątkiem, zaparzamy 5 minut, dodajemy 1 – 2 łyżeczki miodu (według upodobań).

 

 

 

 

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn


Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...