Zakwas na prawdziwy polski żur


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...

Co potrzeba?

  • litr przegotowanej ciepłej wody (najlepiej źródlanej)
  • szklanka mąki żytniej, najlepiej razowej
  • 2 – 3 ząbki czosnku w łupinach
  • skórka lub piętka chleba na zakwasie (najlepiej czerstwego)
Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Zróbcie sobie sami tę kwintesencję polskiej kuchni i broń Boże nie kupujcie żurków czy barszczy w proszku!  Dobrym zamiennikiem są także płynne zakwasy do żurów czy barszczy, które dostaniecie w każdym dobrym osiedlowym sklepie czy warzywniaku.

W okresie międzywojnia na terenie Warszawy żur można było zjeść w każdym szanującym się wyszynku. Gościom smakował szczególnie wybornie podczas nocnych tournée po  knajpach i lokalach.

zakwas żytni na polski żurek

 

Jak to się robi?

  1. Do słoika lub butelki wsypujemy mąkę, zalewamy ciepłą wodą oraz energicznie i dokładnie mieszamy. Następnie wrzucamy czosnek i skórkę chleba.
  2. Do zakwasu podczas kiszenia musi swobodnie dostawać się powietrze, zatem nie zakręcamy go korkiem lub wieczkiem tylko zabezpieczamy kawałkiem gazy lub lnianej tkaniny.
  3. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 -5 dni od czasu do czasu mieszając.
  4. Gotowy zakwas będzie znajomo pachniał żurkiem. Jeśli wyczujemy zapach pleśni zakwas należy wylać, wyparzyć naczynie i zacząć od nowa.
  5. Po przygotowaniu zupy warto zostawić odrobinę zakwasu w naczyniu i przechowywać w lodówce. Gdy znów nabierzemy ochotę na żurek, wystarczy ” podkarmić zakwas” tj. dodać 5 czubatych łyżek mąki żytniej i  1 litr ciepłej wody i odstawić na parę dni w ciepłe miejsce. Czynność te możemy powtarzać nawet kilka miesięcy.
  6. Polecam także przepis na zakwas pszenny i barszcz biały, który znajdziecie tutaj lub zakwas na barszcz z czerwonych buraków

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn



3 osoby skomentowały “Zakwas na prawdziwy polski żur

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...