Wykład WOLNEJ KUCHNI na konferencji naukowej „(Po)Wolne jedzenie” organizowanej przez SWPS i Festiwal Filmów Planete+Doc


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...
Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Serdecznie zapraszamy na wykład Wolnej Kuchni  pt. „Wolna kuchnia i wolny umysł – uważne jedzenie jako forma praktyki duchowej i filozofia codzienności”.

„W ostatnich latach tempo życia zawrotnie przyśpiesza. Jemy w pośpiechu, biegnąc z miejsca na miejsce. Często sięgamy po jedzenie automatycznie, nie zastawiając się, czy jesteśmy w danym  momencie głodni ani czego nasz organizm potrzebuje. Jeśli chcemy zadbać o zdrowie  i odzyskać utracony kontakt z potrzebami naszego organizmu, musimy zacząć koncentrować naszą uwagę na tym, co i jak spożywamy.

Uważne jedzenie (mindful eating) wywodzi się z technik uważności (mindfulness), ma swoje korzenie w filozofii Dalekiego Wchodu. Polega na byciu całkowicie obecnym w danej chwili i świadomym doświadczaniu: otoczenia, naszego ciała i tego, co dzieje się w naszym umyśle. Ta technika nie wymaga specjalnych warunków (np. ciszy), można ją stosować w codziennym  życiu, zarówno przy sprzątaniu, jedzeniu czy w pracy. Podejście to pozwala żyć w pełni,  zwalcza stres, otyłość, depresje i pomaga w radzeniu sobie z innymi chorobami cywilizacyjnymi”.

Niech powolne i uważne podejście do jedzenia wpłynie na całe wasze postrzeganie świata. Bądźcie wolni. Korzystajcie z  pięknej dwuznaczności polskiego wyrazu „wolny”, który jest zarówno antonimem „szybki”, jak i przymiotnikiem utworzonym od słowa „wolność”. Wystrzegajcie się ortodoksji i ideologii zarówno w jedzeniu jak i w myśleniu czy działaniu. Dbajcie o swój wolny umysł tak jakby był ogrodem, nie zachwaszczajcie go negatywnymi myślami czy emocjami. Dokonujcie wolnych i świadomych wyborów. Cieszcie się życiem i swoją młodością, bo nigdy już nie będziecie mieć mniej lat niż teraz. Doceńcie przyjemność gotowania i dzielenia się z innymi, a wszystko co gotujecie przyprawcie szczyptą dobrego humoru. Warto zwolnić tempo życia, warto docenić to co w nim ważne, warto się tym z kimś podzielić. Zacznijcie od kuchni. Od „Wolnej Kuchni”.

Wykład będzie tematycznie nawiązywał do warsztatów, jakie prowadzi Wolna Kuchnia, podczas których promujemy proste przepisy w rytmie slow food oraz ćwiczenia Tai Chi ( medytację w ruchu).

 

Prelegenci:
1/ Agnieszka Długosz (blogerka www.wolnakuchnia.pl, osobisty trener kulinarny, autorka przepisów i stylistka jedzenia; swoje dania wielokrotnie prezentowała w programach telewizyjnych, prasie, internecie)
2/ Tomasz Trąbiński (instruktor Tai Chi Chuan, Yang Feng Chi Sao, Tuan Chin, absolwent podyplomowych studiów filozoficznych UKSW)

Wystąpienie odbędzie się 14 maja w godz. 12.40 – 13.10 w siedzibie Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej w Warszawie przy ul. Chodakowskiej19/31.

Spotykamy się w ramach Interdyscyplinarnej Konferencji Naukowej „(Po)Wolne jedzenie. Slow food, weganizm i inne ruchy żywieniowe w przestrzeni społeczno-kulturowej XXI wieku”, towarzyszącej 10. edycji PLANETE+ DOC FILM FESTIVAL.

Wstęp wolny. Informacje także na stronie organizatorów:
http://planetedocff.pl/index.php?page=page&i=1912
https://www.facebook.com/powolnejedzenie

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn


Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...