Wycieczka do sadu po grójeckie jabłka – fotorelacja z Bikówka


Bez kategorii Brak komentarzy
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...
Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Sezon na jabłka w pełni, więc z wielką ochotą wybrałam się na wycieczkę do największego sadu Europy – czyli do rejonu grójeckiego. W położonym 40 km od Warszawy Bikówku grupę dziennikarzy oraz przedstawicieli Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin gościła w swoim gospodarstwie sadowniczym Pani Dorota Niedbała. Podczas spotkania miałam okazję zobaczyć, ja wygląda produkcja sadownicza na najwyższym światowym poziomie. Dowiedziałam się jak dobrze wybierać jabłka przy zakupie oraz jak odróżnić zdrowe jabłko od chorego owocu?

 

Jedz jabłka – na zdrowie!

Jabłka to bomby witaminowe! Świeże, nieuszkodzone jabłka zawierają witaminę C oraz wiele innych witamin i ich pochodnych(witaminy z grupy B, witaminę A, β-karoten, retinol, witaminę E i tokoferol, witaminy D i K) oraz minerałów, dużą ilość błonnika roślinnego, w tym pektyny, a także  likopen i kwercetynę. Jabłka są źródłem węglowodanów składających się na błonnik pokarmowy. Zawarte w nim celuloza i pektyny potrafią oczyszczać nasz organizm z trujących substancji, neutralizują toksyczne substancje, a także zmniejszą wchłanianie cholesterolu i wpływają na regulację perystaltyki jelit.

Termin „jabłka grójeckie” odnosi się do 27 odmian (i ich pochodnych) wywodzących się z tzw. regionu grójeckiego zwanego największym sadem Europy. Tradycje upraw sadowniczych na tych terenach sięgających XVI wieku. Producenci zobowiązani są przestrzegać zasad Integrowanej Produkcji (IP) lub specyfikacji GLOBALGAP (system bezpieczeństwa żywności w rolnictwie). Jabłka grójeckie wyróżniają charakterystyczne cechy, związane z miejscowymi warunkami klimatycznymi i glebowymi Są nimi barwa, wielkość, specyficzny miąższ. Od 2011 roku jabłka grójeckie  są zarejestrowane w unijnym systemie chronionych nazw pochodzenia
i chronionych oznaczeń geograficznych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności.

 

Jak kupować?

Kupując jabłka musimy zwracać uwagę nie tylko na wygląd ale i na zapach jabłek. Przyjemny jabłkowy aromat świadczy o tym, że  były przechowywane we właściwych warunkach, nie utraciły wilgoci i cennych składników odżywczych. Należy wybierać owoce świeże i niepomarszczone. Spożywamy tylko te bez widocznych uszkodzeń, a tym bardziej bez oznak rozwoju chorób grzybowych. Plamy na skórce, zmiany koloru i struktury miąższu czy też nierówności mogą oznaczać chorobę owoców. Rozwój niektórych chorób grzybowych może powodować powstawanie szkodliwych dla zdrowia człowieka substancji (mikotoksyn). Są to toksyny wytwarzane przez niektóre gatunki grzybów (pleśni) z rodzajów: Aspergillus,PenicilliumFusariumRhizoctoniaClaviceps Stachybotrys. Do mikotoksyn zalicza się m.in. aflatoksyny, ochratoksyny, patulinę i kwas aspergilowy. Mogą być one przyczyną ostrych i przewlekłych zatruć (także śmiertelnych), powodować alergie, grzybice, choroby układu oddechowego, pokarmowego i wątroby, a także osłabiać układ odpornościowy.

Aby ustrzec się przed mikotoksynami trzeba bezwzględnie unikać uszkodzonych owoców (nie tylko jabłek).

Nie należy wykrawać zgniłych części  i spożywać pozostałych – teoretycznie „zdrowych” – ponieważ istnieje duże ryzyko, że tam również znajdują się mikotoksyny.

 

Dlaczego jabłka chorują?

Jabłka chorują zarówno wskutek rozwoju chorób infekcyjnych(głównie grzybowych), jak i zaburzeń fizjologicznych (choroby nieinfekcyjne).Rozwój chorób grzybowych następuje wskutek zakażenia owoców. Do infekcji może dochodzić zarówno w sadzie (od kwitnienia aż do momentu zbioru owoców), jak i podczas przechowywania. Choroby fizjologiczne powstają natomiast w wyniku zaburzeń procesów fizjologicznych zachodzących w owocach. Do głównych czynników wywołujących tego rodzaju choroby zaliczamy warunki wzrostu owoców, procesy starzenia oraz niewłaściwe warunki przechowywania (temperatura i skład gazowy atmosfery). Choroby fizjologiczne nie stanowią zagrożenia fitosanitarnego. Niekiedy jedynie na owocach z objawami chorób fizjologicznych może dochodzić do wtórnego zakażenia i rozwoju chorób grzybowych.

 

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn


Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...