Wiosenne wegetariańskie curry ze szparagami i ananasem


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...

Co potrzeba? (na  4  – 6 porcji)

  • 2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko (najlepiej brązowego, jaśminowego lub basmati)
  • świeży ananas średniej wielkości
  • mały pęczek zielonych szparagów
  • 200 g szpinaku
  • 1 młody por
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 3  małe cebulki dymki razem ze szczypiorem (mogą  być też szalotki)
  • garść świeżej kolendry
  • puszka mleczka kokosowego
  • sok i otarta skórka z limonki
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • po szczypcie przypraw (najlepiej zgniecionych w moździerzu): curry, kurkuma, kumin rzymski, kardamon, cynamon, kolendra, pieprz czarny, sól, papryka chili;
  •  2 łyżeczki oleju sezamowego (może być też ryżowy)
  • do wyboru: po łyżce słodkiego sosu chilli,  sosu rybnego, sojowego lub ostrygowego
Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Potrawa idealna na chłodny i deszczowy dzień. Rozgrzewająca przyprawami, a przy tym lekka dzięki sezonowym wiosennym warzywom. Przygotujecie ją zaledwie w 20 minut – to mniej niż zamówienie  o oczekiwanie na jedzenie na wynos.

Jak to się robi?

  1. Ryż gotujemy na  sypko.
  2. Przygotowuję pastę curry:  obrany świeży imbir, ząbki  czosnku, trawę cytrynową, kolendrę  i cebulki ze szczypiorem, sos chilli, sojowy lub ostrygowy oraz miksuje na gładką masę dodając łyżeczkę oleju sezamowego, sok i skórkę z limonki oraz po szczypcie przyprawy. (Tej pasty z powodzenie możecie od razu przygotować więcej i przechowywać ją w słoiczku w lodówce nawet  przez 2 tygodnie).
  3. W rondlu na pozostałym oleju podsmażam pokrojonego pora, dodaję przygotowaną pastę i ciągle mieszając wrzucam pokrojonego w kostkę ananasa, posiekane szparagi i zalewam mleczkiem kokosowym (w razie potrzeby, gdy sos robi się  za gęsty dodaję nieco wody).  Gotuję 10 minut. Pod koniec gotowania  dodaję posiekane liście szpinaku.
  4. Gotową potrawę podaję z ugotowanym na sypko ryżem, dekoruję liśćmi kolendry lub cząstkami ananasa.

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn



Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...