Wykwintny ale łatwy tort czekoladowy jak z przedwojennej warszawskiej kawiarni „Ziemiańska”


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...

Co potrzeba?

  • 170 g mąki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej
  • 25 g dobrego ciemnego kakao
  • 4 gorzkie czekolady o min. 70% zawartości kakao
  • 400 g cukru trzcinowego, brązowego lub melasy
  • 200 g kostka dobrej jakości masła
  • szczypta soli
  • po pół łyżeczki sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
  • 2  małe filiżanki mocnej kawy (rozmiar espresso)
  • 3 jajka
  • pięć łyżek kefiru lub maślanki
  • szklanka śmietanki 30% lub 36%

 

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Ten aksamitny, mocno czekoladowy tort z wyczuwalną nutką kawy  z pewnością usatysfakcjonuje wyrafinowane gusta smakoszy ciemnej czekolady i co warte podkreślenia – jest dziecinnie prosty w wykonaniu. Swoim smakiem przywołuje nostalgię za znakomitymi deserami i tortami słynnej międzywojennej kawiarni „Ziemiańska” (w jej menu było podobno ponad 26 rodzajów samych tortów).

W dwudziestoleciu międzywojennym niezwykle szybko upowszechnił się zwyczaj picia kawy i przesiadywania w lokalach zwanych kawiarniami. W stolicy najpopularniejszą była wspomniana „Ziemiańska” – ulubione miejsce spotkań ówczesnych celebrytów. Tu lansowano kierunki artystyczne, promowano adeptów pióra, tutaj rozwijało się także specyficzne warszawskie poczucie humoru.

 

Jak to się robi?

  1. Dwie czekolady (200 g) łamiemy na kawałeczki i rozpuszczamy ciągle mieszając w rondelku razem z masłem i kawą. Odstawiamy do przestudzenia.
  2. W jednej misce mieszamy suche składniki: przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i cukier.
  3. W drugiej misce rozkłócamy widelcem jak na jajecznicę  jajka z maślanką.
  4. Powoli łączymy składniki: najpierw do miski z mąką wlewamy rozpuszczoną czekoladę, a potem dodajemy masę jajeczną.
  5. Całość mieszamy drewnianą łyżką aż do połączenia składników.
  6. Wylewamy do tortownicy o średnicy 20 -22 cm.
  7. Pieczemy 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni, najlepiej na środkowym poziomie piekarnika.
  8. Krem czekoladowy: w rondelku podgrzewamy śmietankę, ale nie zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy w niej czekoladę (200g czekolady: gorzkiej, mlecznej lub białej na 200 ml śmietanki). Energicznie mieszamy, możemy lekko dosłodzić wedle upodobania. Chłodzimy i pozostawiamy aż zacznie przyjemnie gęstnieć.
  9. Po upieczeniu tort odstawiamy do całkowitego wystudzenia (min. 3 godziny).
  10. Najlepiej kroić go na blaty i przekładać kremem następnego dnia po upieczeniu. Jest delikatny i aksamitny 3 -4 dni po przygotowaniu, zatem znakomicie sprawdzi się jako wykwintny deser na rodzinnych uroczystościach lub podczas świątecznego ucztowania.

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn



Jedna osoba skomentowała “Wykwintny ale łatwy tort czekoladowy jak z przedwojennej warszawskiej kawiarni „Ziemiańska”

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...