Tarta wiosenna ze szparagami i szpinakiem


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...

Co potrzeba?

  • szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej (może też być pszenna razowa i pszenna w proporcji 50% na 50%)
  • pół kostki masła (100 g)
  • kilka łyżek wody
  • szczypta soli
  • liście świeżego szpinaku lub mały brokuł
  • pęczek zielonych szparagów
  • natka pietruszki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki śmietany
  • ulubiony gatunek sera: może być mozzarella, ser koryciński, kozi, feta lub żółty starty na tarce (niekoniecznie)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta tymianku i oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Tarta to niezwykle wdzięczne danie do eksperymentowania w kuchni. Do jej przygotowania można wykorzystywać różne produkty i wciąż tworzyć nowe połączenia korzystając z sezonowych składników.  Charakterystyczna tortownica z pofałdowanym brzegiem, proste kruche ciasto i… nadzienie, które może być zarówno słodkie z owocami,  jak i słone warzywne, serowe, itp.  Ja osobiście polecam „upychanie” tutaj jak największej ilości warzywnych dodatków. Niektórzy do tarty używają też ciasta francuskiego, ale to już zupełnie inna wysokokaloryczna bajka. Książki kucharskie wymieniają 3 sposoby na zrobienie tarty: 1/ przygotowane nadzienie ląduje na surowym cieście i całość zostaje upieczona w piekarniku; 2/ najpierw podpiekamy spód, wykładamy farszem i jeszcze chwilę zapiekamy; 3/nadzienie kładziemy dopiero na upieczonym spodzie i tak powstaje tarta na zimno: z owocami i lekkim kremem. Tarty smakują wybornie zarówno na ciepło na  jak i na zimno w postaci przekąski spakowanej do pracy czy na piknik. Przepis na spód jest uniwersalny, do masy jajecznej można też dodać ulubionego sera.  Nadzienie skomponowałam akurat z tego co jest w sezonie. Szpinak, szparagi, brokuł, natka pietruszki zawierają sporo magnezu oraz witamin z grupy B i wspomagają nasze organizmy w walce ze stresem. 

Jak to się robi?

  1. Przygotowujemy spód tarty: mąkę przesiewamy, solimy, dodajemy masło w kawałkach i na końcu wodę. Łączymy składniki  i zagniatamy dość szybko, aby ciasto nie zagrzało się od rąk. Formujemy kulę i  schładzamy w lodówce przez min. 30 minut.
  2. Przygotowujemy nadzienie: brokuł gotujemy na parze, szpinak przesmażamy wraz z czosnkiem, tymiankiem i oregano, łodygi szparag drobno kroimy, ale główki zostawiamy w całości.
  3. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę do tarty o średnicy ok. 26 – 28 cm (polecam takie z ruchomym dnem).
  4. Spód gęsto nakłuwamy widelcem (dzięki temu ciasto podczas pieczenia nie będzie się podnosiło); pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni aż się zarumieni przez 30 -35 minut.
  5. Przygotowujemy masę jajeczną: jajka roztrzepujemy jak do jajecznicy, dodajemy ser, śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem; zamiast śmietany i sera do masy jajecznej można dodać serka wiejskiego, który jest mniej kaloryczny.
  6. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika, nakładamy farsz: przesmażony szpinak, podgotowane brokuły,  surowe pokrojone szparagi i posiekaną natkę.
  7. Na koniec całość zalewamy masą jajeczną, pieczemy jeszcze ok. 15 – 20 minut aż wierz tarty się zetnie i przyjemnie zarumieni.

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn



Jedna osoba skomentowała “Tarta wiosenna ze szparagami i szpinakiem

  1. wyszło bardzo dobre 🙂 choć zabrakło szpinaku, ale bardziej doprawiłam ziołami. polecam – bardzo sycące, ciekawe danie 🙂

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...