Tarta śliwkowa z lawendą i białą czekoladą


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...
Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Lawenda to prawdziwe super-zioło. Zawarte w niej olejki eteryczne, są szeroko stosowane w ziołolecznictwie, aromaterapii i kosmetyce. Napar z lawendy działa relaksująco i poprawia trawienie. Można go również stosować na skórę jak tonik lub stosować do inhalacji oczyszczających drogi oddechowe. Suszona lawenda w sposób naturalny ostrasza owady np. mole – wystarczy kilka suszonych gałązek umieścić w szafie z odzieżą.

Nie dość, że błogo odstresowuje zapachem to jest łatwa w domowej uprawie i pięknie ozdobi Wam ogródek, balkon czy kuchenny parapet. Lecz  zanim kupicie sadzonki do uprawy w doniczce, upewnijcie się u sprzedawcy, że nie zawierają pestycydów i nadają się do spożycia.

Świeża lub suszona lawenda odmian jadalnych (np. lawenda wąskolistna) sprawdza się nie tylko jako przyprawa (m. in. jako składnik ziół prowansalskich, o czym pisałam tutaj), ale znakomicie nadaje się do aromatyzowania deserów. Jej towarzystwo bardzo lubi na przykład biała czekolada. Przekonajcie się sami!

Jak to się robi?

  1. Przygotowujemy spód tarty: mąkę przesiewamy, solimy, dodajemy masło w kawałkach i na końcu wodę. Łączymy składniki  i zagniatamy dość szybko, aby ciasto nie zagrzało się od rąk. Formujemy kulę i  schładzamy w lodówce przez min. 30 minut.
  2. Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę do tarty o średnicy ok. 26 – 28 cm (polecam takie z ruchomym dnem).
  3. Spód gęsto nakłuwamy widelcem (dzięki temu ciasto podczas pieczenia nie będzie się podnosiło); pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni aż się zarumieni przez 30 -35 minut.
  4. Przygotwujemy śliwki: owoce myjemy, pozbywamy się pestek, lekko oprószamy cukrem waniliowym. Odstawiamy.
  5. Przygotowujemy masę: w rondlu podgrzewamy śmietankę razem z suszoną lawenda, ale nie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy i czekamy aż się roztopi i przestudzi.
  6. Następnie do osobnej miski wbijamy jajko i ubijają trzepaczką przez 15 sekund wlewająmy powoli przygotowaną masę śmietanowo-czekoladową.
  7. Na podpieczonym spodzie ciasta układamy przygotowane śliwki i ostrożnie wylewamy masę tak aby, wystawały czubki owoców.
  8. Całość pieczemy w temperaturze 190 stopni przez ok. 30-35 minut aż środek tarty będzie sztywny.
  9. Pozostawiamy do stężenia w temperaturze pokojowej na 3-4 godziny.
  10. Podajemy tego samego dnia ozdabiając deser resztą lawendy.

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn


Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...