Szybkie pączki z razowej mąki


pyszne razowe pączki
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...
  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 całe jajka
  • 1 szklanka pszennej mąki razowej
  • łyżka masła
  • łyżka wysokoprocentowego alkoholu (niekoniecznie)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • ulubione dodatki do dekoracji
Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

To przepis na tak zwane angielskie pączki – ciasto można wałkować i wycinać z nich urocze „oponki” lub po prostu nakładać masę łyżką na gorący olej. W obu wersjach smakują wspaniale.

Jak to się robi?

  1. W misce mieszamy ze sobą jogurt, jajka, masło do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy mąkę przesianą z  proszkiem do pieczenia.
  2. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1cm i  odciskamy szklanką duże krążki, a następnie w wyciętych krążkach za pomocą kieliszka wycinamy mniejsze krążki, tworząc w dużych krążkach dziurki. Resztki ciasta łączymy ze sobą i powtarzamy czynności wycinania.
  3. Z ciasta możemy też smażyć pączki bez dziurki,wykładając masę łyżką na gorący tłuszcz.
  4. Pączki smażymy na złoty kolor w głębokim tłuszczu po obu stronach.
  5. Przed podaniem dekorujemy lukrem cukrem pudrem, polewamy czekoladą lub karmelem, ozdabiamy migdałami, kokosem lub według upodobań.

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn



5 osób skomentowało “Szybkie pączki z razowej mąki

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...