Szybki sos ze świeżych ziół i grzybów


sos ze świeżych grzybów i ziół - wolnakuchnia.pl
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...

Co potrzeba?

  • o.k 1/2 kg  świeżych leśnych grzybów (może być mieszanka różnych gatunków),
  • 3 łyżki masła,
  • świeżo starty parmezan,
  • 1 mała drobno posiekana cebula,
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu i tymianku,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku,
  • oliwa z oliwek,
  • sól morska,
  • świeżo zmielony pieprz

 

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Sezon grzybobrania w pełni. Polecam przepis dla niecierpliwych czy sporadycznych grzybiarzy, którzy swoje grzyby zjadają od razu, zamiast czekać aż borowiki, maślaki czy podgrzybki się ususzą i staną się skarbem na wagę złota w okresie przed Bożym Narodzeniem.

 

Jak to się robi?

Cebulkę zeszklić na patelni, odstawić. Grzyby oczyścić, pokroić w plasterki (ważne jest aby zrobić to tuż przed smażeniem). Na patelni rozpuścić masło, dodać gałązki rozmarynu i tymianku, chwile podgrzać, dodać grzyby, sól i pieprz, następnie cebulę i całość smażyć na złoty kolor przez ok. 10 -15 minut. Z sosu usunąć gałązki ziół, posypać natką lub koperkiem. Podawać na ulubionym makaronie, z dodatkiem świeżego parmezanu i oliwy. Uwaga, takiego dania ponownie nie odgrzewamy! Zjadamy natychmiast po przygotowaniu.

Smacznego życzy Wolna Kuchnia

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn



2 osoby skomentowały “Szybki sos ze świeżych ziół i grzybów

  1. Jadłam ostatnio takie grzybki podane do mięsa w restauracji. Niby nic niezwykłego, a jednak z całego dania właśnie owe grzyby najbardziej zapadły mi w pamięć. Twoje wyglądają bardzo podobnie 🙂

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...