Szparagi z grillowanym łososiem i salsą truskawkową


Szparagi z grillowanym łososiem i salsą truskawkową
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...

Co potrzeba? (na 4 porcje)

  • 4 świeże dzwonki łososia,
  •  3 cytryny,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz,
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu,
  • garść drobnych pieczarek,
  • pęczek zielonych szparagów,
  • sezam do posypania sałatki,
  • garść truskawek,
  • odrobina słodkiego sosu chilli,
  • łyżeczka cukru (najlepiej brązowego)
Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Szparagi to prawdziwa arystokracja wśród nowalijek. Mimo, że nie należą do najtańszych warzyw i sezon na nie trwa bardzo krótko, warto z nimi poeksperymentować. Oprócz gotowania na parze dobrze sprawdzają się podczas grillowania, na przykład ze świeżymi gałązkami rozmarynu. Do zestawu polecam jeszcze owocową salsę: kawałki truskawek z sokiem z cytryny i odrobiną chilli urozmaicą smak grillowanego łososia lub kurczaka.

Jak to się robi?

1. Rybę należy wypłukać, usunąć ewentualne ości używając pęsety, doprawić solą, pieprzem, pokropić  sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Obłożyć gałązkami świeżego rozmarynu i odstawić na minimum 20 minut.

2. Przygotować salsę z truskawek: obrane truskawki pokroić na małe kawałeczki, zasypać cukrem aż puszczą sok, dodać sok z połowy cytryny i chilli, wymieszać i odstawić.

3. Grzyby pokroić w plasterki i smażyć w maśle na złoty kolor ze świeżym rozmarynem, solą i pieprzem. Zdjąć z patelni i trzymać w cieple.

4. Następnie grillujemy rybę na rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu. Należy uważać, aby nie przesuszyć ryby podczas grillowania, musi pozostać miękka w środku i chrupiąca na zewnątrz.

5. W międzyczasie przygotować szparagi: umyć łodygi, odciąć stwardniałe końcówki, obrać do 2/3 długości. Doprawić szczyptą soli i cukru, skropić oliwą z oliwek. Na koniec grillować szparagi po 3 – 4 minuty z każdej strony, aż będą zbrązowiałe, miękkie, ale jeszcze dość chrupiące.

5. Danie podawać natychmiast, łososia polać salsą truskawkową, szparagi wymieszać z grzybami, posypać sezamem. Uwaga: przed podaniem należy usunąć z potrawy gałązki rozmarynu.

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn



Jedna osoba skomentowała “Szparagi z grillowanym łososiem i salsą truskawkową

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...