Szaszłyki śledziowe


śledziowe szaszłyki - wolnakuchnia.pl
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...
Co potrzeba?
  • ½ kg płatów śledziowych (najlepiej śledzia bałtyckiego),
  • ok. 60 g świeżego imbiru,
  • 1 biała cebula,
  • 3 łyżki cukru,
  • 4 łyżki soku z limonki lub cytryny,
  • 100 ml oliwy z oliwek,
  • czarny pieprz,
  • kilka nasion kolendry,
  • czerwona cebula,
  • grapefruit,
  • awokado,
  • świeży ananas

 

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Według ludowych wierzeń ryby są symbolem płodności i rodzącego się życia. Zjedzenie ryby podczas wieczerzy wigilijnej jest ponoć gwarancją zdrowia i dostatku w całym nadchodzącym roku.

Jak to się robi?

Płaty płuczemy i namaczamy przez godzinę w czystej zimnej wodzie. Świeży imbir i białą cebulę obieramy, drobno siekamy. Przygotowujemy marynatę: cukier rozpuszczamy w soku z limonki lub cytryny, dodajemy przyprawy i oliwę. Kawałki ryby nacieramy imbirem i cytryną, zwijamy w małe ruloniki, układamy w słoju i zalewamy marynatą. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 1 dzień. Przed podaniem ze śledzi przygotowujemy szaszłyki: cebulę, grapefruita, awokado i ananasa kroimy w cząstki i nadziewamy na szaszłykowe patyczki razem ze śledziami.

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn



Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...