Śledzik w sałatce Nikodema Dyzmy


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...

Co potrzeba? (dla 4 – 6 osób)

  • płaty śledziowe marynowane w oleju (opakowanie ok 300 g)
  • 2 czerwone buraki
  • 2 spore ziemniaki
  • 4 – 5 średnich jabłek jednakowej wielkości
  • 2 -3 ogórki kiszone
  • 1 niewielka cebula czerwona lub szczypiorek i cebula dymka
  • sok z cytryny
  • kilka łyżeczek kaparów
  • kilka łyżek majonezu i musztardy
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • sól, świeżo zmielony pieprz
Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Niegdyś śledź był uznawany za króla przekąsek, jedzono go pasjami zarówno w tanich wyszynkach jaki i na wytwornych bankietach. Być może jedząc takie właśnie danie Dyzma zwrócił na siebie uwagę na salonach i rozpoczął swą szokującą karierę polityczną. W międzywojennej powieści „Kariera Nikodema Dyzmy” Tadeusza Dołęgi – Mostowicza nie znajdziemy niestety szczegółowego opisu owej sałatki. Niemniej śledząc obyczaje, fakty historyczne i setki przepisów tamtej epoki ośmielam się zaproponować kilka składników: oprócz śledzia koniecznie burak!

Jak to się robi?

  1. Buraki i ziemniaki umyć, osuszyć, zwinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku do miękkości w temp. 180 stopni (w zależności od ich wielkości potrwa to ok 1 – 1,5 godz.). Zawinięte w folię warzywa podczas pieczenia nie tracą aromatu oraz zachowują koncentracje smaku i wartości odżywczych. Bez obaw można piec je na spodzie piekarnika, podczas gdy wyżej w tym samym czasie pieczemy ciasto, pieczeń, zapiekankę, itp – wypieki te nie przejmą zapachu buraczanego. Na temat pieczenia buraków dowiecie się więcej w przepisie na polsko – grecką sałatkę.
  2. Ostudzone buraki i ziemniaki obrać  i pokroić w kosteczkę o wielkości 5 mm. W podobnej wielkości kawałki kroimy kiszone ogórki.
  3. Przygotowujemy łódeczki  na sałatkę: jabłka kroimy wzdłuż na równe części, usuwamy gniazda nasienne i delikatnie łyżeczką wydrążamy miąższ, pozostawiając krawędź ok. 5 mm. Połówki jabłek kropimy sokiem z cytryny żeby nie ciemniały i układamy na talerzu. Resztę jabłkowego miąższu drobno kroimy i dodajemy do pozostałych warzyw.
  4. W osobnej misce kroimy śledzia w 5 mm paski i posypujemy drobno posiekaną cebulą (dodatek cebuli nie jest konieczny, jeśli ktoś ma ochotę może z niej zrezygnować lub zastąpić szczypiorem lub cebulą dymką).
  5. Przygotowujemy sos: mieszamy majonez (polecam Majonez Kielecki, ponieważ ma  odpowiednią konsystencję i jest dobrze doprawiony), musztardę, chrzan.
  6. Wszystkie pokrojone warzywa mieszamy z sosem, na końcu dodajemy śledzia i delikatnie mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
  7. Sałatkę przekładamy wydrążonych jabłek, dekorujemy kaparami. Schładzamy i podajemy.
  8. Sałatkę można podać również w takiej wersji, gdzie buraki nie zabarwią jej na różowo – wystarczy, że pokrojone buraki nie trafią do warzywnego farszu, ale położymy je na wierzchu sałatki, w tym samym czasie co kapary (patrz pkt 7.)

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn



2 osoby skomentowały “Śledzik w sałatce Nikodema Dyzmy

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...