Niezapomniany sernik z orzechami i czekoladą


Sernik z orzechami i czekoladą - wolnakuchnia.pl
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...

Co potrzeba?

  • 1 kg sera białego, zmielonego,
  • 12 dag masła,
  • 250 ml  świeżej śmietany kremówki 30%,
  • 15 dag cukru,
  • 5 jajek,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 budyń waniliowy,
  • sok z połowy cytryny,
  • ok. 15 dag drobno zmielonych orzechów włoskich i laskowych,
  • płynna czekolada do dekoracji
Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Jako rekomendacje tego sernika zacytuję pewien sms, jaki otrzymałam kilka dni temu: „Hej, robiłam wczoraj sernik…. i wróciło wspomnienie Twojego pięknego, puszystego, aksamitnego w smaku sernika. Dziękuję”. Aniu, ja także dziękuję. Poniżej zdradzam przepis.

Co potrzeba?

  • 1 kg sera białego, zmielonego,
  • 12 dag masła,
  • 250 ml  świeżej śmietany kremówki 30%,
  • 15 dag cukru,
  • 5 jajek,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 budyń waniliowy,
  • sok z połowy cytryny,
  • ok. 15 dag drobno zmielonych orzechów włoskich i laskowych,
  • płynna czekolada do dekoracji

 

Jak to się robi?

Przygotowujemy tortownicę (najlepiej użyć takiej o średnicy min. 25 cm): smarujemy masłem i oprószamy orzechami spód i brzegi formy. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy zmielony ser, roztopione i wystudzone masło, śmietanę, cukier waniliowy, budyń, sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Pod koniec mieszania dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie łączymy, już nie miksujemy. Gotową masę wylewamy na tortownicę i pieczemy 60 minut w nagrzanym piekarniku do temperatury 170 stopni. Po upieczeniu od razu nie otwieramy piekarnika, pozostawiamy ciasto jeszcze przez kilkanaście minut w cieple.

Uwaga:  nie używamy mleka! do ciasta dodajemy tylko budyniowy proszek, który ma za zadanie zagęścić ser podczas pieczenia.

Smacznego życzy Wolna Kuchnia

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn



6 osób skomentowało “Niezapomniany sernik z orzechami i czekoladą

    • Jagienko, dziękuję bardzo za czujność. Już poprawiłam w przepisie i wszystko wyjaśniam: orzechów wystarczy garstka, chodzi o to aby, nie zdominowały smaku ciasta tylko dały przyjemny posmak.
      Przed wylaniem masy serowej na tortownicę, smarujemy formę masłem i oprószamy spód i brzegi zmielonymi orzechami. Powodzenia!

  1. Zrobiłam. Zarumienił się pięknie, ale… Po wyjęciu z piekarnika okazało się że mój sernik pływa w wodzie. Mam podejrzenie, że zrobiłam błąd, robiąc budyń osobno (rozrabiając saszetkę budyniu z mlekiem), zamiast wsypania samego proszku do masy. Warto by było doprecyzować to w przepisie, żeby nie było więcej takich skuch 🙂

    • Wolna Kuchnia mówi :

      Witaj Dana,

      W przepisie nigdzie nie ma mleka, dlatego nie dodajemy go do sernika. Dodatek budyniu ma za zadanie zagęścić ciasto podczas pieczenia. Niemniej dziękuję serdecznie za post i specjalnie dla ciebie umieszczę taką uwagę 🙂
      Powodzenia w dalszych wypiekach!

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...