Ręcznie robione trufle czekoladowe


domowe trufle z balsamico - wolnakuchnia.pl
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...
Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Jeśli szukacie czegoś wyjątkowego na  prezent, to polecam własnoręcznie wykonane słodycze. Radość z otrzymania takiej niespodzianki – bezcenna.

Co potrzeba?

baza:2 i pół tabliczki gorzkiej czekolady  o zawartości powyżej 70% kakao, 2 łyżki miękkiego masła, 120 g śmietanki 30%, 50 g cukru pudru;

dodatki: łyżki octu balsamicznego, ewentualnie może być dobrego gatunku rum czy likier kawowy czy likier wiśniowy; do obtaczania: cukier puder lub kakao (ewentualnie płynna czekolada);

Jak to się robi?

Czekoladę kruszymy na niewielkie kawałki, dodajemy masło i mieszamy. W osobnym naczyniu podgrzewamy śmietankę i cukier, ale nie gotujemy. Łączymy obie mieszanki i skrapiamy octem balsamicznym. Schładzamy przez noc w lodówce, następnie formujemy trufle, obtaczamy w cukrze pudrze lub kakao. Podajemy schłodzone.

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn


Jedna osoba skomentowała “Ręcznie robione trufle czekoladowe

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...