Pyszne cannelloni lub lazania z dynią i grzybami – odchudzona wersja


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...

Co potrzeba?

  • makaron cannelloni
  • puszka pulpy z pomidorów
  • kilogram dyni
  • 30 dag pieczarki (można dodać także kilka leśnych grzybów dla wspaniałego aromatu)
  • pieprz, sól
  • kurkuma
  • oregano
  • bazylia
  • rozmaryn
  • czosnek
  • pół opakowania serka mascarpone lub kubeczek serka ziarnistego, wiejskiego
  • olej  i masło do smażenia
Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Kawałki dyni, czosnkowa oliwa, lekko podsmażone kawałki grzybów a do tego sos pomidorowy – te składniki  świetnie sprawdzą się zarówno jako nadzienie do cannelloni, do płatów lazanii czy nawet ravioli. W tym przepisie nie używam sosu beszamelowego, dzięki czemu wspomniane dania są o wiele mniej kaloryczne!

 

Jak to się robi?

  1. Dynię obieramy, kroimy na niewielkie sześciany, podsmażamy na patelni gdzie chwilę wcześniej podgrzaliśmy na oliwie posiekany czosnek. Po chwili, doprawiamy ją solą, pieprzem, kurkumą. Dodajemy pomidory i wszystko dusimy do miękkości.
  2. Pieczarki kroimy w drobne plasterki, podsmażamy na maśle, przyprawiamy.
  3. Część  sosu dyni zagęszczamy połową serka, dodajemy podsmażone grzyby i dokładnie mieszamy.
  4. Drugą część odkładamy, gdyż posłuży jako wierzch cannelloni.
  5. Gotowym nadzieniem faszerujemy cannelloni lub przekładamy płaty lazanii.
  6. Układamy je w żaroodpornym naczyniu, przykrywamy pozostałym sosem.
  7. Zapiekamy w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn



Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...