Proste kaszotto z grzybami


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...

 

Co potrzeba? (na 4 osoby)

  • półtorej szklanki kaszy gryczanej (moczonej przez noc w zimnej wodzie)
  • 500 g grzybów (mogą być brązowe lub białe pieczarki pomieszane z leśnymi mrożonymi bub suszonymi grzybami)
  • pęczek cebulki dymki
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 szklanki warzywnego lub drobiowego wywaru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz,
  • po szczypcie suszonych ziół: majeranku, tymianku, oregano
Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Niech kasze zagoszczą w Waszych menu jako samodzielne dania, a nie jako smutne dodatki do mięs. Uwierzcie na słowo, wasz układ trawienny będzie Wam za to wdzięczny. W przepisie użyłam kaszy gryczanej palonej, ale sprawdzi się także jęczmienna i pęczak.

Jak to się robi?

  1. Kaszę płuczemy w świeżej wodzie i odcedzamy.
  2. W rondlu lub głębokiej patelni, na maśle i oleju podsmażamy pokrojone w drobną kosteczkę cebulę i czosnek, następnie dodajemy pokrojone grzyby (jeśli używacie mrożonych to nie ma potrzeby wcześniejszego rozmrażania, ale jeśli zdecydujecie się na suszone to trzeba je wcześniej na moczyć, podgotować i zużyć do kaszotto razem z wywarem)
  3. Doprawiamy ziołami, solą, pieprzem i całość smażymy ok. 10 minut, aż grzyby lekko zmiękną i zbrązowieją.
  4. Następnie dodajemy kaszę, mieszamy dokładnie, aby tłuszcz dobrze ją okleił.
  5. Wlewamy wywar, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut –  kasza po ugotowaniu ma być ciągle jędrna i  nie może się rozpadać.

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn



Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...