Jadłospis powstańczy 1944 – rocznica Powstania Warszawskiego


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...
Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Powstańcy do walki szli ‚na czczo’, ponieważ dzięki temu w przypadku rany postrzałowej w brzuch, zwiększały się szanse na przeżycie i powrót do zdrowia. Co mieli ze sobą oprócz osławionego termosu ze zbożowką? Czym się żywili, kiedy przychodziła okazja na posiłek i krótką chwilę odpoczynku?  Bo na wojnie walczy się nie tylko z wrogiem, ale także z własnym cierpieniem, bólem, lękiem, niewyspaniem, zmęczeniem, głodem…………….

Przykładowy jadłospis powstańczy 1944

Śniadanie

– kawa i suchary,

– czasem zupa z zacierek (czasem na occie),

– smalec ze słoja,

– chleb z cukrem (był rarytasem)

Obiad

– krupnik z kaszą,

– zupa „plujka” z jęczmienia zdobytego z browarów Haberbusha

– zacierkowa,

– kartofle, placki kartoflane,

Kolacja

Kawa zbożowa

 

Większość dostępnych artykułów spożywczych pochodziła z magazynów przy ul. Stawki oraz dawnych browarów Haberbusha. Z działek mokotowskich zbierano też warzywa. Tak o tym fakcie pisze w swoim wspomnieniach Miron Białoszewski:

„Wyprawa po dynie. Chyba już wtedy. Na to podwórze. To znaczy, że w ciągu tych dwóch – trzech dni tak się zmieniło, że wylecenie kłusem na podwórko, zerwanie dwóch trzech dyń i wlecenie do wnęki schodów było jakimś wielkim ryzykiem. Dynie (czy banie) pokroiliśmy natychmiast w plastry i zjedliśmy całą tak zwaną rodziną”.

Nagle wszyscy zaczęli biegać do ogródków działkowych na obecnych Polach Mokotowskich, ze śródmieścia było blisko. Wyrywali i wracali: „z działek z burakami, marchwią, pietruchami, baniami”.

 

Sens Powstania Warszawskiego

Bardzo trafną odpowiedź na pytanie o sens walki z okrutnym i potężnym wrogiem dał kiedyś wielki Polak:

„W życiu bywają rzeczy ważniejsze niż samo życie”  (Józef Piłsudski)

Sytuacja militarna na froncie zmieniła się po rozpoczęciu Powstania w Warszawie. Na osobisty rozkaz Stalina gigantyczna ofensywa sowiecka zostaje całkowicie zatrzymana.

Latem 1944 roku wydawało się, że z zasadniczych względów strategicznych Rosjanie nie mogą zrezygnować z okazji przekroczenia linii Wisły, co dawałoby im blisko sześciomiesięczne wyprzedzenie w ofensywie na Niemcy w porównaniu z aliantami. Stalin uznał wszelako, że skuteczne unicestwienie AK i sił niepodległościowych Polski jest więcej warte niż zajęcie Niemiec nawet po linię Renu.

Już po zakończeniu wojny, w oficjalnym przemówieniu na Kremlu w czerwcu 1945 roku, tuż przed udaniem się na konferencję Wielkiej Trójki do Poczdamu, Stalin chełpił się i powiedział dosłownie do swoich marszałków i generałów:

,,To nie Niemcy, ale Polska jest naszą największą zdobyczą wojenną” (Józef Stalin)

Być może to zdanie sowieckiego dyktatora, zbrodniarza i ludobójcy stanowi klucz do zrozumienia sprawy polskiej w latach 1939-1945, w tym także sensu Powstania Warszawskiego.

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn


Jedna osoba skomentowała “Jadłospis powstańczy 1944 – rocznica Powstania Warszawskiego

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...