Boże Narodzenie – polskie tradycje świętowania. „Cudze chwalicie a swego nie znacie?”


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...
Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
Dzieci rady mej słuchajcie, Ojcowski rząd zachowajcie
Święto niechaj świętem będzie, tak bywało przed tym wszędzie.
Święta przed tym ludzie czcili, a przedsię wszystko zrobili (…).
Dziś bez przystanku pracujem i dniom świętym nie folgujem
Więc też tylko zarabiamy, ale przedsię nic nie mamy.
Jan Kochanowski (XVI wiek)
Badania socjologiczne pokazują, że coraz słabiej pamiętamy polskie świąteczne tradycje. Co roku, w okresie od końca listopada aż do świąt Bożego Narodzenia wszechobecny agresywny marketing sprawia, że zbyt często ulegamy zakupomanii i zbyt dużą wagę przywiązujemy do tego co materialne. A przecież Boże Narodzenie – a w szczególności Wigilia – to wieczór prawdziwego zbliżenia, pojednania, wzajemnego odpuszczania win, czas miłości i dobroci. W polskiej tradycji czas ten od pokoleń jest celebrowany jako najbardziej uroczysty, rodzinny i wzruszający w całym roku.

Wiąże się z nim wiele zwyczajów: zachowywanie w tym dniu postu, zasiadanie do kolacji w odświętnym ubraniu gdy tylko zaświeciła się pierwsza gwiazdka, sianko pod białym obrusem, dzielenie się opłatkiem z domownikami i ze zwierzętami, zostawianie dodatkowego krzesła i nakrycia „dla wędrowca”. Wg tradycji na stole powinna się znaleźć nieparzysta liczba potraw, a szczególnie ważne wśród nich były przyrządzane na różne sposoby potrawy z ryb  tkj. karpie, szczupaki, liny, sandacze, śledzie. W zależności od regionu Polski wigilijne menu obfituje w wiele potraw, które jemy tylko jeden raz w roku. To choćby kutia, pierogi lub kluski z makiem, miodem i bakaliami albo kompot z suszonych owoców (gruszek, jabłek i śliwek). Na początku podawano barszcz czerwony z uszkami lub zupę grzybową. Potem na stole lądowały kapusta z grochem, postny bigos i wszelkiej maści pierogi: z kapustą, grzybami, okraszone olejem lnianym. Nieodłącznym składnikiem były kasze: gryczana, pęczak i koniecznie jaglana – jedyna, która ma wspaniałe właściwości oczyszczające organizm.

Wierzono, że jedzone w ten magiczny wieczór produkty mają wyjątkową moc i symboliczne znaczenie. Jabłka symbolizowały miłość, młodość i miały zapewnić zdrowie i siły witalne przez cały kolejny  rok. Mak to obfitość i dobrobyt, a miód – darzony ogromnym szacunkiem i zwany ‚słodyczą życia’ – chronił od złego, miał zapewnić szczęście, radość i wszystko to, co najlepsze.

A skoro o miodzie mowa, to dodam jeszcze słowo o piernikach. Od dawnych czasów kształt, w jakim były wypiekane nie był przypadkowy: podobno okrągłe symbolizowały słońce i radość, gwiazdki i dzwonki chroniły od zła i odpędzały złe duchy, choinki to siły witalne i płodność, a te przypominające zwierzątka miały przypominać o ofiarach składanym bogom w dawnych, starosłowiańskich czasach.

Przepis na pyszne polskie pierniki znajdziecie tutaj.  Bardzo lubił je mój Dziadek Józef, który  jedząc je podczas Wigilii wspominał, że smakują dokładnie jak te, które pamięta z dzieciństwa.

Bez względu na to, czy rygorystycznie przestrzegamy wielu świątecznych tradycji czy odnosimy się do nich raczej z ciekawością etnografa, to warto w gronie bliskich czy przyjaciół powspominać swoje korzenie, rodzinne zwyczaje i smaki dzieciństwa. Nic bowiem nie zbliża ludzi tak, jak szczere rozmowy przy wspólnym stole.
Rodzinnych i magicznych Świąt Bożego Narodzenia życzy WOLNA KUCHNIA
Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn


Jedna osoba skomentowała “Boże Narodzenie – polskie tradycje świętowania. „Cudze chwalicie a swego nie znacie?”

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...