Pierogi z jagodami – dziecinnie proste i smakują jak u Mamy


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...

Co potrzeba?

Na ciasto:

  • 300 g przesianej mąki pszennej
  • 200 ml ciepłej i przegotowanej wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka oleju jadalnego (rzepakowego lub słonecznikowego)

Na nadzienie:

  • 250 – 300 g świeżych lub mrożonych jagód
  • po łyżce mąki  i cukru (może być brązowy lub z brzozy: ksylitol)
  • łyżeczka posiekanej mięty (niekoniecznie)
  • do podania: śmietana lub jogurt
Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Sezon jagodowy w pełni, więc przynajmniej raz zróbcie pierogi z jagodami.  Niech smakują Wam tak, jak wtedy gdy byliście dzieckiem i częstowała Was nimi Babcia czy Mama. Niech przypomną o beztroskich wakacjach za miastem.

pierogi z jagodami - www.wolnakuchnia.pl
pierogi z jagodami – www.wolnakuchnia.pl

 

Jak to się robi?

  1. Przygotowanie nadzienia jest niezwykle proste: jagody delikatnie płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, oprószamy maką i cukrem. Odstawiamy.
  2. Następnie przygotowujemy cienkie, delikatne ciasto: do miski z przesiana mąką dodajemy sól, olej i wyrabiamy stopniowo dolewając wodę.  Przez około 5 minut zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto, które nie powinno kleić się nam do rąk.
  3. Ciasto rozwałkowujemy i brzegiem szklanki wykrawamy kółka. Na każdym kładziemy po dużej łyżce nadzienia. pamiętajmy że pierogi trzeba dokładnie zlepić, aby nie rozpadły się podczas gotowania.
  4. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku po kilka sztuk na raz. Powoli wrzucamy pojedynczo na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotujemy do miękkości (dobry sposób to wyjąć jednego pieroga z wody i sprawdzić, czy jest ugotowany). W zależności od wielkości pierogów i grubości ciasta, zajmie to maksymalnie 3- 4 minuty
  5. Odsączamy i podajemy  posypane cukrem, polane śmietaną, jogurtem lub roztopionym masłem.

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

Jedziemy NA JAGODY! - www.wolnakuchnia.pl
Jedziemy NA JAGODY! – www.wolnakuchnia.pl

 

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn



Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...