Pieczone pomidorki ze świeżym tymiankiem


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...

Co potrzeba?

  • 2 pokaźne gałązki średnio dojrzałych pomidorków (koktajlowych, tygrysich, czereśniowych lub każda odmiana  gałązkowych),
  • sól morska,
  • oliwa z oliwek,
  • świeży tymianek
Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Smak letniego pomidora na kromce chleba z masłem to smak mojego dzieciństwa. Od tamtej pory jem je nieustannie w niezliczonych kombinacjach. Dziś polecam zapiekane w piekarniku ze świeżym tymiankiem. Wyglądają bardzo dekoracyjnie.

Jak to się robi?

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pomidory ostrożnie myjemy, tak aby nadal pozostały przyczepione do gałązki. Kładziemy je w żaroodpornym naczyniu, solimy, skrapiamy oliwą i okładamy kilkoma gałązkami świeżego tymianku, który podczas pieczenia odda warzywom swój niepowtarzalny aromat. Pieczemy ok. 15 minut. Ostrożnie układamy gałązkę z upieczonymi pomidorkami na talerzu, dekorujemy świeżym tymiankiem natychmiast serwujemy z ulubioną sałatą, grzankami z pesto lub jako ciekawa przystawka do dań mięsnych.

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn



10 osób skomentowało “Pieczone pomidorki ze świeżym tymiankiem

    • ketchup z pieczonych pomidorków? świetny pomysł 🙂 sprawdzą się z pewnością, bo smakują jeszcze lepiej niż wyglądają 🙂

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...