Pesto z rukoli i migdałów


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...
Co potrzeba?
  • 2 duże garście rukoli (ok. 200 g)
  • 20 migdałów
  • ząbek czosnku
  • olej lub oliwa z  oliwek (ok. 100  – 150 ml)
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
Rukola jest bogata w żelazo oraz witaminy A i C, a przy tym jest przyjemnie mało kaloryczna – zawiera zaledwie 20 kalorii na 100 gram. Jej lekko korzenny smak rukoli docenili już starożytni Rzymianie. Obecnie stosuje się ją w kuchniach całego świata jako składnik sałatek lub dodatek do zimnych przekąsek, sosów, twarogów i jaj. Ja polecam wam pesto z rukoli zamiast sosu do makaronu czy masła do kanapek.
Jak to się robi?
  1. Migdały w całości prażymy przez chwilę na suchej patelni, studzimy.
  2. Rukolę myjemy, obieramy czosnek.
  3. Do blendera lub melaksera wrzucamy i rozdrabniamy najpierw migdały.
  4. Następnie dodajemy liście rukoli, czosnek, miód, przyprawy i stopniowo olej.
  5. Miksujemy do czasu osiągnięcia jednolitej masy.
  6. Gotowe pesto zużywam według upodobania, a pozostałe przekładamy do słoiczków i trzymamy w lodówce nawet ponad tydzień.

pesto z rukoli z migdałami

 

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn



Jedna osoba skomentowała “Pesto z rukoli i migdałów

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...