Papryka faszerowana kaszą na 3 sposoby


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...
Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Faszerowanie papryk jest popularne w Grecji, na Bałkanach no i oczywiście na Węgrzech. W zależności od regionu i dostępności produktów wsadza się do nich mielone mięso z czosnkiem, grillowane bakłażany z ziołami, a nawet kapustę. Ja proponuję pyszne nadzienia na bazie polskich kasz. Są zdrowe, pożywne i bez mięsa.

Papryki czerwone faszerowane kaszą gryczaną  i grzybami (dla 6 osób)

  • 6 czerwonych papryk
  • szklanka ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
  • szklanka ugotowanej soczewicy (można też użyć takiej z puszki, ale wypłukanej i odsączonej)
  • 300 g grzybów (pieczarek lub leśnych: świeżych, mrożonych lub suszonych po namoczeniu)
  • 2  łyżki oleju roślinnego
  • 2 cebule
  • słodka sproszkowana papryka czerwona
  • majeranek
  • tymianek
  • oregano
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • pieprz czarny
  • garść uprażonych orzechów włoskich (niekoniecznie)

 

  1. Papryki kroimy wzdłuż, wydrążamy środek środek, solimy i układamy na blaszce do pieczenia lub żaroodpornym naczyniu.
  2. Przygotowujemy farsz: grzyby i cebulę podsmażamy na patelni, dodajemy soczewicę,  kaszę i mieszamy. Doprawiamy do smaku przyprawami.
  3. Nadziewamy  przygotowane połówki papryk i pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

 

Zielone papryki z pęczakiem  i bakłażanem (dla 4 osób)

  • 4 zielone papryki
  • szklanka ugotowanego na sypko pęczaku
  • 1 bakłażan
  • 3 łyżki pasty pomidorowej lub koncentratu pomidorowego
  • pęczek cebulek dymek (dobrze pasuje także czerwona cebula)
  • 2  łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki curry lub kurkumy
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny

 

  1. Papryki kroimy wzdłuż, wydrążamy środek środek, solimy i układamy na blaszce do pieczenia lub  w żaroodpornym naczyniu.
  2. Przygotowujemy farsz: bakłażana kriomy w plastry, solimy i chwilę czekamy aż się „spoci”. Nadmiar wilgoci i zarazem goryczki usuwamy kuchennym ręcznikiem. Nastepnie nacieramy przyprawami, zmiażdżonym  czosnkiem i grillujemy na patelni.  Dodajemy koncentrat pomidorowy,  posiekaną dymkę oraz natkę pietruszki i delikatnie mieszamy. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.
  3. Nadziewamy przygotowane połówki papryk i pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

 

Pieczone żółte papryki nadziewane z kaszą jaglaną z morelami (dla 6 osób)

  • 6 żółtych papryki
  • szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
  • 1 fenkuł
  • 1 cebula
  • 6 suszonych moreli
  • 3 łyżki miodu
  • 2  łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kilka nasion kopru włoskiego
  • sól
  • pieprz czarny
  • 2 łyżki startego twardego sera, np. parmezanu
  • garść uprażonych orzechów włoskich, płatków migdałów lub pestek dyni  (niekoniecznie)

 

  1. Papryki kroimy wzdłuż, wydrążamy środek środek, solimy i układamy na blaszce do pieczenia lub żaroodpornym naczyniu.
  2. Przygotowujemy farsz: fenkuł, cebulę  i morele kroimy w cienkie paski, podsmażamy na oliwie z nasionami kopru. Pod koniec dodajemy pokrojone w ósemki suszone morele,  kurkumę. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy miodem.  Dodajemy kaszę, utarty ser i mieszamy.
  3. Nadziewamy  przygotowane połówki papryk, posypujemy posypujemy posiekanymi orzechami lub pestkami dyni  i pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn



Jedna osoba skomentowała “Papryka faszerowana kaszą na 3 sposoby

  1. Faszerowane papryki to dobry pomysł na danie obiadowe lub obiadokolację. Mnie najbardziej przypadł do gustu przepis na paprykę faszerowaną kaszą jaglaną. Biorąc pod uwagę wartości kaszy jaglanej, papryki i pozostałych dodatków/dodałabym jeszcze odrobinę kurkumy/ danie jest super!

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...