Poznaj WOLNĄ KUCHNIĘ

Agnieszka Długosz – absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW, manager projektów internetowych, redaktorka i blogerka. Prowadząca warsztaty i pokazy kulinarne, w 2012 roku założyła bloga o nazwie www.wolnakuchnia.pl Samodzielnie stylizuje i fotografuje.  Autorskie przepisy i stylizacje wielokrotnie prezentowała w licznych programach telewizyjnych, prasie, Internecie. Przepisy, zdjęcia i felietony zamieszcza w prasie lokalnej, ogólnopolskiej i polonijnej.  Kulinarnymi pomysłami i inspiracjami dzieli się na warsztatach kulinarnych.

„Odkąd pamiętam po pracy zawsze odpoczywałam  eksperymentując z potrawami, testując niezliczone przepisy i  wymyślając nowe receptury.  Z czasem pomysłów powstało tyle, że sama nie byłam w stanie ich spamiętać.  Zachęcona przez przyjaciół i rodzinę zaczęłam je spisywać i tak właśnie powstała Wolna Kuchnia.  „Magistra obroniłam”  na Wydziale Dziennikarstwa i Nauk Politycznych na Uniwersytecie Warszawskim, a wiedzę na temat sztuki kulinarnej zdobywałam i wciąż doskonalę w Polsce i za granicą (między innymi w Szwajcarii i Wielkiej Brytanii) podczas licznych szkoleń gastronomicznych i profesjonalnych kursów, własnych poszukiwań, podróży kulinarnych oraz lektury niezliczonej ilości książek, w tym publikacji międzynarodowych”.

****

Wolna Kuchnia to nie tylko blog kulinarny. Wolna Kuchnia to stan umysłu i swoista filozofia codzienności. W nazwie Wolna Kuchnia wykorzystujemy dwuznaczność polskiego wyrazu „wolny”, który może być zarówno antonimem „szybkiego”, jak i przymiotnikiem utworzonym od słowa „wolność”. Nie jesteśmy ortodoksyjni, nie promujemy żadnych ideologii ani super- diet. Jedyne, do czego namawiamy to posiadanie wolnego umysłu i dokonywanie wolnych, świadomych wyborów.
Promujemy przyjemność gotowania i dzielenia się z innymi. Prowadzimy szkolenia „dla ciała i ducha”, gdzie ćwiczymy medytację w ruchu (tai chi) i dzielimy się prostymi przepisami w rytmie slow food. Wszystko to przyprawiamy szczyptą dobrego humoru.
Można się z nami także spotkać na warsztatach kulinarnych promujących polską kuchnię, historię i tradycję oraz na jedynych w swoim rodzaju indywidualnych korepetycjach z gotowania. Wszystkie nasze pomysły kulinarne, stylizacje jedzenia i zdjęcia są autorskie.
Nasze przepisy zostały wymyślone i przetestowane w domowej kuchni bez użycia drogich i skomplikowanych sprzętów kuchennych. Nasze dania są wolne od sztucznych barwników i smakowych polepszaczy. Używamy nieprzetworzonej żywności, czytamy etykiety na produktach, które kupujemy, promujemy lokalne i regionalne specjały.

„Niech powolne i uważne podejście do jedzenia wpłynie na całe wasze postrzeganie świata. Bądźcie wolni. Korzystajcie z  pięknej dwuznaczności polskiego wyrazu „wolny”, który jest zarówno antonimem „szybki”, jak i przymiotnikiem utworzonym od słowa „wolność”. Wystrzegajcie się ortodoksji i ideologii zarówno w jedzeniu jak i w myśleniu czy działaniu. Dbajcie o swój wolny umysł tak jakby był ogrodem, nie zachwaszczajcie go negatywnymi myślami czy emocjami. Dokonujcie wolnych i świadomych wyborów. Cieszcie się życiem i swoją młodością, bo nigdy już nie będziecie mieć mniej lat niż teraz. Doceńcie przyjemność gotowania i dzielenia się z innymi, a wszystko co gotujecie przyprawcie szczyptą dobrego humoru. Warto zwolnić tempo życia, warto docenić to co w nim ważne, warto się tym z kimś podzielić. Zacznijcie od kuchni. Od Wolnej Kuchni.

 ****

 KONTAKT:

wolnakuchnia@gmail.com
Odwiedź także nasz profil na Facebooku:  www.facebook.com/WolnaKuchnia

 ****

Więcej o aktualnych projektach  Wolnej Kuchni i relacje z występów w mediach znajdziecie poniżej:

1/ Występ na żywo w programach „Pytanie na śniadanie” w TVP 2:

      Szparagi na 3 sposoby: obejrzyj tutaj

2/ Występ na żywo w programach „Pytanie na śniadanie” w TVP 2:

      Wybuchowa moc granatu: obejrzyj tutaj

3/ Występ na żywo w programach „Pytanie na śniadanie” w TVP 2:

Przepisy na Walentynki: obejrzyj tutaj

4/ Udział w programie Ugotowani na antenie TVN: zobacz tutaj

5/ Wywiad dla Tygodnika Koneckiego: czytaj tutaj

6/ Współpraca z serwisem ownbook.pl oraz użyczenie przepisów do książki kulinarnej „Blogerzy na Zdrowe Święta”: zobacz tutaj

7/ Współpraca z „Polska Gotuje” w ramach cyklu kulinarnego:

Święta Bożego Narodzenia w stylu slow food: zobacz  tutaj

8/ Współpraca z Listonic

9/ Echo Dnia o Wolnej Kuchni: czytaj tutaj

10/ Współpraca z Bio Kurier: zobacz tutaj

11/ Pokaz kulinarny, stworzenie i wykonanie oryginalnego menu na otwarcie restauracji Leliwa: zobacz fotorelacje w prasie oraz w lokalnej telewizji

12/Wygłoszenie wykładu pt.”Wolna kuchnia i wolny umysł – uważne jedzenie jako forma praktyki duchowej i filozofia codzienności” podczas Interdyscyplinarnej Konferencji Naukowej „(Po)Wolne jedzenie. Slow food, weganizm i inne ruchy żywieniowe w przestrzeni społeczno-kulturowej XXI wieku”, towarzyszącej 10. edycji PLANETE+ DOC FILM FESTIVAL.

13/ Wywiad w Radiu dla Ciebie w audycji poświęconej Nocy Muzeów

14/ Warsztaty i pokaz kulinarny Wolnej Kuchni pt.  SMAKI MIĘDZYWOJENNEJ WARSZAWY” podczas Nocy Muzeów w Muzeum Powstania Warszawskiego

15/ Wywiad dla Qadrans Qltury w TVP Warszawa (zobacz tutaj całość materiału wideo)

16/Współpraca z mediami polonijnymi – Magazyn Polonia

17/ Współpraca z prasą lokalną – Głos Pruszkowa

18/ Współpraca z PALCE LIZAĆ – dodatkiem kulinarnym Gazety Wyborczej

19/ Współpraca z Organic Farma Zdrowia S.A.

 

4 osoby skomentowały “Poznaj WOLNĄ KUCHNIĘ

  1. Ogadam raz jeszcze projekty WOLNEJ KUCHNI sa dla mnie takie wspaniale jestem pelen podziwu bardzo serdecznie gratuluje i prosze o jeszcze. Pozdrawiam i zycze dalszych sukcesow.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>