Najłatwiejszy torcik na zimno


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...

Co potrzeba?

  • opakowanie podłużnych biszkoptów (ok. 400 g)
  • 2 opakowania serka mascarpone ( 2x po 250 g)
  • jogurty naturalne, najlepiej gęste, np. greckie  (w sumie 400 g)
  • 4 czubate łyżeczki żelatyny spożywczej (można tez użyć roślinnego agaru)
  • 4 czubate łyżki cukru pudru, miodu, stewii lub ksylitolu
  • łyżeczka esencji waniliowej lub cukier waniliowy
  • 1 1/2  – 2 szklanki owoców sezonowych
  • łyżeczka miękkiego masła
  • 1 nieduża galaretka owocowa
Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

 w sam raz na świętowanie sezonu truskawkowego…

Przygotowuje się go dosłownie w kwadrans, potem jedynie musi stężeć w lodówce.  Idealny na upały, bo nie dość,  że wspaniale chłodzi , jest lekki i  ma mniej kalorii niż lody, to jeszcze  do jego przygotowania nie trzeba używać piekarnika. Spróbujcie też własnej wersji z innymi owocami sezonowymi.

Jak to się robi?

  1. Okrągłą tortownicę  z odpinaną obręczą o średnicy 23 cm smarujemy masłem. i wykładamy spód i brzegi podłużnymi biszkoptami (aby ułatwić sobie pracę te które lądują po bokach przytnijcie  z jednej strony tak by z łatwością tworzyły kąt prosty z dnem formy.
  2. Zagotowujemy wrzątek.  Żelatynę wsypujemy do kubka, zalewamy 5 łyżkami wrzątku, rozpuszczamy i studzimy. W drugim naczyniu rozpuszczamy galaretkę jedynie w połowie objętości wody jaki jest wskazany na opakowaniu.
  3. Jogurty miksujemy z cukrem i esencją waniliową i stopniowo dodajemy serek mascarpone.
  4. Po kilku minutach energicznego miksowania stopniowo dodajemy rozpuszczoną żelatynę i cały czas miksujemy.
  5. Gotową masę wylewamy do tortownicy i schładzamy przez 5 -10 minut w zamrażalniku.
  6. Następnie na tężejący wierzch wykładamy owoce sezonowe i polewamy tężejącą galaretką , tak aby owce zyskały połysk i podczas krojenia gotowego tortu nie odstawały od masy.
  7. Deser schładzamy w lodówce aż do całkowitego stężenia.

Smacznego życzy Wolna Kuchnia

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn



Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...