Pierniki last minute – najlepsze!


miśki najedzone miodu - www.wolnakuchnia.pl
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...

Co potrzeba?

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki żytniej
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika (najlepiej domowej, np. z tego przepisu)
  • 170 g cukru (najlepiej brązowego)
  • 150 g miodu gryczanego lub akacjowego
  • 120 g masła
  • 2 całe jaja
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej, szczypta soli
Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Uroczo wyglądające pierniki do pochrupania w trakcie świąt, do porannej kawy czy na podwieczorek. Są łatwe do wykonania, znakomicie przechowują się w ciasteczkowym słoju lub puszce. Obłędnie pachną miodem!

  1.  Obie rodzaje mąki przesiać, wymieszać razem z solą i przyprawą do piernika. W rondlu rozpuścić masło, dodać miód, cukier. Wymieszać i ostudzić do temperatury pokojowej. Całość dodać do mąki, razem z rozpuszczoną w mleku sodą i jajami. Wyrobić gładkie ciasto, bez podsypywania dodatkową mąką i schłodzić 30 minut w lodówce.
  2. Wałkować placki na ok. 5 – 6 mm i wycinać foremkami dowolne kształty. Układać w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika pierniczki można musnąć pędzelkiem zanurzonym w wodzie lub esencji herbacianej, dzięki temu po upieczeniu będą miały ładny połysk.
  3. Piec w temperaturze 180°C przez 10 -12 minut (długość pieczenia zależy od wielkości pierniczków, mniejsze pieczemy nawet krócej). Nadają się do jedzenia od razu po wystudzeniu, jednak prawdziwą głębię smaku zyskują po 2-3 dniach.

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

 

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn



8 osób skomentowało “Pierniki last minute – najlepsze!

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...