Mieszanki ziołowe domowej roboty – zioła prowansalskie


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 głosy, średnia: 1,00)
Loading...

Mieszanka ziół prowansalskich wg Wolnej Kuchni:

  • 1 łyżeczka suszonej lawendy
  • 1 łyżeczka suszonych ziaren kopru włoskiego
  • 2 łyżeczki suszonej szałwii
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 4 łyżeczki suszonego oregano
  • 4 łyżeczki suszonego majeranku
  • 4 łyżeczki suszonego tymianku
Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Zapewne każdy z Was posiada lub używa w kuchni ziół prowansalskich  – aromatycznej kompozycji, spopularyzowanej na całym świecie przez kuchnię francuską na cześć regionu Prowansji, znanego z wielkich upraw aromatycznych ziół.  Zgodnie z oryginalną recepturą w mieszance oprócz podstawowych aromatów rozmarynu, tymianku, bazylii, majeranku, szałwii i uzupełniającego kopru,  mięty czy białego pieprzu, powinna pachnieć także lawenda. Połączenie tych kilku przypraw tworzy niepowtarzalną  kompozycję ziołową, która znakomicie aromatyzuje pieczenie, potrawy z grilla, zupy, ziołowe sosy czy pasty z jaj lub twarogów. Zobaczcie, jak łatwo zrobić taką mieszankę samemu.

W mieszankach ziół prowansalskich, produkowanych przed najpopularniejsze w Polsce marki, na próżno szukać tak bogatej zawartości. Większość z nich zawiera  3-4 składniki i nie znajdziecie wśród nich lawendy. Tymczasem jest to zioło niezwykle wdzięczne w domowej uprawie doniczkowej. Ma niewielkie wymagania, ale za to odwdzięczy się Wam pięknym wyglądem, błogim odstresowującym zapachem  jak i szerokim zastosowaniem. Używajcie lawendy w kuchni zarówno do gotowania potraw  jak i do przygotowywania deserów. Zaskakująco dobrze pasuje np. do lemoniady czy białej czekolady. Znakomicie sprawdzi się nie tylko w domowej aromaterapii ale także przy wykonaniu domowej roboty kosmetykach (np. peelingach).

 

Całość ziół wymieszać. Przechowywać w zamkniętym pojemniczku. Zużyć w ciągu 6 -8 miesięcy.

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn



Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 głosy, średnia: 1,00)
Loading...