Mazurek Dąbrowskiego – przepis na Wielkanoc z nutką patriotyzmu


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...

Co potrzeba?

  • 1 szklanka  mąki pszennej (160 g)
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej (100 g)
  • szczypta soli
  • 2/3 kostki masła (150 g)
  • 1 całe jajko
  • duża tabliczka gorzkiej czekolady powyżej 60% kakao
  • duża tabliczka białej czekolady
  • 1, 5 szklanki śmietanki 30%
  • wiórki kokosowe
Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

To nie żart na Prima Aprilis – to ciasto faktycznie się tak nazywa. Przepis został wymyślony na osłodę świątecznych życzeń dla wszystkich Polaków, tych którzy z różnych powodów spędzają Wielkanoc poza Polską i zdarza im się w tym czasie zatęsknić za rodzinnym domem.

Mazurki to tradycyjne polskie przysmaki o dość tajemniczym rodowodzie. Do końca nie zbadano pochodzenia tego deseru, aczkolwiek niektórzy etnografowie i historycy wskazują wpływy i powiązania do kuchni tureckiej, słynącej z bardzo słodkich deserów.

Piecze się je jako cieniutkie placki z ciasta kruchego, marcepanowego lub biszkoptowego, przekłada masą, konfiturami i ozdabia bakaliami, lukrem czy czekoladą. W czasach staropolskiej gościnności istniało mnóstwo przepisów na tego typu ciasta i z biegiem lat, aż do okresu międzywojenego tych pomysłów przybywało. Niestety to, co współcześnie masowo oferują nam przed świętami sklepy czy cukiernie nie można nazwać wirtuozerią smaku. Misternie udekorowane wyglądają co prawda bardzo słodko, ale okazują się być oblaną lukrem podeszwą o przedłużonym terminie ważności. Dlatego lepiej wykonać mazurka samemu, choćby z tego powodu, aby kontrolować ilość użytego cukru i jakość pozostałych składników. A przy okazji przypomnieć sobie o bogatym kulinarnym i historycznym dziedzictwie naszego kraju.

Poniżej polecam wypróbowany przepis na przyjemnie kruchy spód i nieprzesłodzone dodatki. Mam nadzieję, że pieczenie domowego mazurka będzie udanym preludium do świąteczych przygotowań.

 

Przepis na patriotyczny Mazurek Dąbrowskiego

Jak to się robi?

  1. Obie mąki przesiewamy do miski, dodajemy rozdrobnione na kawałki masło, łączymy i rozcieramy palcami. Następnie dosypujemy cukier, dodajemy jajko i szybko całość zagniatamy tak jak ciasto kruche, aż powstanie jednolita kula. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę.
  2. schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wyklejamy nim zabezpieczoną pergaminem blaszkę np. o wymiarach ok. 26×33 cm. Jeśli ciasto się porwie, bezstresowo wylepiamy palcami brakujące miejsca na blaszce. Dobrze, aby pergamin wystawał z brzegów formy – dzięki temu po upieczeniu i schłodzeniu bezpiecznie wyjmiemy ciasto z blachy.
  3. Ciasto jeszcze raz chłodzimy w lodówce – przed pieczeniem musi być naprawdę zimne.
  4. Spód mazurka pieczemy na złoty kolor w temperaturze 160 stopni. Zajmie to około 40 minut.
  5. W międzyczasie przygotowujemy składniki do masy: na suchej patelni prażymy wiórki kokosowe, aż zaczną przyjemnie brązowieć i cudownie pachnieć. Odstawiamy je do chłodzenia.
  6. Podgrzewamy (nie gotujemy) w rondelku szklankę śmietany, zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy w niej tabliczkę białej czekolady. Odstawiamy aż wystygnie i lekko zgęstnieje.
  7. Pozostałą śmietanę także podgrzewamy i rozpuszczamy z niej ciemna czekoladę, którą użyjemy do dekoracji i pisania nutek po upieczeniu ciasta.
  8. Wystudzony kruchy spód smarujemy masą z białej czekolady i posypujemy uprażonymi wiórkami i schładzamy w lodówce.  Po zastygnięciu ciasta z pozostałą ciemna czekoladę nadziewamy rękaw cukierniczy lub szpryckę do dekoracji i rysujemy nią na cieście klucze wiolinowe i nutki.

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn



4 osoby skomentowały “Mazurek Dąbrowskiego – przepis na Wielkanoc z nutką patriotyzmu

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...