Ogórkowy dylemat – małosolne, konserwowe czy kiszone? Oto jest pytanie!


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...
Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Bez względu na to, jakie przetwory robicie i lubicie jeść, chyba nie ma osoby, która nie próbowała małosolnych, konserwych czy kiszonych. Mowa oczywiście o ogórkach. Poniżej przepisy z wieloma nieoczywistymi dodatkami: trawą żubrówkową, jałowcem, liśćmi winogron czy papryką chilli.

Kiszone ogórki z chrzanem, liśćmi winogron, porzeczki lub dębu (proporcje ma 3 litrowy słój lub kilka mniejszych)

  • 2,5 kg drobnych i świeżych ogórków
  • 3 łyżki soli
  • główka czosnku
  • korzeń + liście chrzanu
  • kilka łodyg kopru włoskiego
  • liście winogron, czarnej porzeczki lub dębu
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • ziarna kolorowego  pieprzu
  1. Ogórki dokładnie myjemy i układamy w wyparzonym słoju.
  2. Każdą warstwę ogórków przekładamy kawałkami czosnku, korzenia i liści chrzanu, trawą żubrówkową i przyprawami
  3. Zalewamy letnią wodą źródlaną wymieszaną z solą.
  4. Zawartość słoja/słoików nie może  dotykać przykrywek. Ta musi pozostać sucha, podobnie jak brzeg słoika.
  5. Odstawiamy w chłodne miejsce i zużywamy w ciągu kilku kolejnych miesięcy.

 

Pikantne kiszone ogórki z chilli i kolendrą

  • 2,5 kg drobnych i świeżych ogórków
  • 3 łyżki soli
  • główka czosnku
  • korzeń + liście chrzanu
  • kilka łodyg kopru włoskiego
  • kilka nasion kolendry
  • kilka nasion gorczycy
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • min. 2 -3 papryczki chilli (mogą być też czuszki lub czereśniowe)
  1. Ogórki dokładnie myjemy i układamy w wyparzonym słoju.
  2. Każdą warstwę ogórków przekładamy kawałkami czosnku, korzenia i liści chrzanu, kopru, pokrojoną w cząstki papryką (razem z ziarnkami) i przyprawami.
  3. Zalewamy letnią wodą żródlaną wymieszaną z solą.
  4. Zawartość słoja/ słoików nie może  dotykać przykrywek. Ta musi pozostać sucha, podobnie jak brzeg słoika.
  5. Odstawiamy w chłodne miejsce i zużywamy w ciągu kilku kolejnych miesięcy.

 

Ogórki konserwowe z marchewką i imbirem (na 5 -6 słoiczków)

Składniki zalewy:

  • 2 szklanki dobrej jakości białego octu winnego
  • 2,5  szklanki wody źródlanej
  • łyżka soli kamiennej do przetworów
  • łyzka cukru

Pozostałe składniki:

  • 2 kg drobnych ogórków
  • 4 cm obrany korzeń świeżego imbiru
  • 4 małe obrane marchewki, pokrojone w plasterki
  • kilka nasion kopru włoskiego
  • kilka ziaren gorczycy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  1. Zagotowujemy wodę z octem i wodą. Mieszamy do rozpuszczenia soli. Zestawiamy z ognia.
  2. Do wcześniej wyparzonych wrzątkiem słojów, wkładamy przyprawy oraz upychamy dość ciasno ogórki. Zostawiamy około 2 cm pustej przestrzeni przy nakrętce i zalewamy zalewą.
  3. Zamknięte słoiki pasteryzujemy w kąpieli wodnej około 15 minut  (np. wg tych wskazówek). Pamiętajcie, że słoiki wkładamy do garna z zimną wodą i następnie podgrzewamy do wrzenia na wolnym ogniu (gdyby słoje wylądowały od razu we wrzątku to z pewnością by popękały).
  4. Gotowe słoiki odstawiamy dnem go góry, studzimy, sprawdzamy czy są dobrze zamknięte i przechowujemy w chłodnym miejscu.

 

Małosolne ogórki z trawą żubrówkową (proporcje ma 3 litrowy słój)

  • 2, 5 kg swieżych ogórków
  • ziarna kolorowego  pieprzu
  • ziarna jałowca
  • 3 łyżki soli
  • główka czosnku
  • korzeń + liście chrzanu
  • trawa żubrówka
  1. Ogórki dokładnie myjemy i układamy w wyparzonym słoju.
  2. Każdą warstwę ogórków przekładamy kawałkami czosnku, korzenia i liści chrzanu, trawą żubrówkową i porzyprawami
  3. Zalewamy letnią wodą żródlaną wymieszaną z solą.
  4. Odstawiamy na 2 -3 dni.

 

Po więcej wskazówek zajrzyj do naszego przewodnika

jak robić domowe przetwory?

Smacznego życzy Wolna Kuchnia

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn


Jedna osoba skomentowała “Ogórkowy dylemat – małosolne, konserwowe czy kiszone? Oto jest pytanie!

  1. Kiszenie to dobry sposób na utrwalenie produktów. Poprzez kiszenie produkty nabierają nowych wartości.Kiszonki oczyszczają organizm z toksyn, dzięki czemu wszelkie witaminy i minerały są lepiej przyswajalne. Zmniejszają również ilość cukru w produktach. Więc jedzmy kiszonki- chyba są zdrowsze od produktów „chemizowanych” w celu utrzymania świezości.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...