Makaron z fenkułem i dynią


Fenkuł z dynią i szpinakiem
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...

Co potrzeba? (na 4 – 5 porcji)

  • 1 koper włoski (fenkuł)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • szklanka obranej pokrojonej w kostkę dyni (może być mrożona)
  • 1 opakowanie makaronu typu penne lub fusilli (najlepiej razowego)
  • garść liści szpinaku (lub pokrojona natka pietruszki)
  • 100 ml białego wina
  • 2 łyżki gęstej śmietany (niekoniecznie)
  • łyżeczka cukru (najlepiej brązowego)
  • łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • sól, pieprz
  • masło i olej do podsmażenia
Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Fenkuł to świetne warzywo na przedwiośnie.  Zawiera za to moc witamin i minerałów, obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu. Jedna bulwa pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, dzięki czemu wspomaga odporność. Ze względu na niską zawartość energetyczną i korzystny wpływ na trawienie jest naszym sprzymierzeńcem w dietach odchudzających.

Dania z koprem włoskim można podawać na surowo, gotować zupy lub grilować. W kompozycji z dynią i szpinakiem sprawdza się znakomicie jako sałatka  lub zapiekanka.

Jak to się robi?

  1. W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente.
  2. Na suchej patelni chwile prażymy nasiona kopru (wystarczy jak zaczną aromatycznie pachnieć) następnie dodaje masło, olej, cienko pokrojoną cebulę i fenkuł, całość podsmażamy. Dodajemy cukier, zmniejszamy ogień i chwilę karmelizujemy.
  3. Następnie dodajemy czosnek i dynię, całość mieszamy i zalewamy winem. Gotujemy na wolnym ogniu aż część płynu odparuje.
  4. Na końcu dodajemy pokrojony świeży szpinak lub natkę,  doprawiamy do smaku solą i pieprzem i w razie potrzeby zagęszczamy sos śmietaną.
  5. Łączymy z ugotowanym makaronem i podajemy na ciepło lub zimno.
  6. Składniki można podać jako zapiekankę – wystarczy posypać z wierzchu serem i zapiec w średniej wielkości naczyniu żaroodpornym przez ok. 10 minut w 180 stopniach.

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn



Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...