Łatwy bigos bez mięsa – dla jednych wigilijny, dla innych wegetariański


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...

Co potrzeba?

  • kg kiszonej kapusty
  • 1 średnia biała kapusta
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • 2 -3 ząbki czosnku
  • suszone grzyby (ok. 10 -12 sztuk, najlepiej borowików lub podgrzybków)
  • 30 dag wędzonych śliwek (najlepiej węgierek)
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • łyżka sosu sojowego lub sojowo – grzybowego
  • 4 liście laurowe
  • 4- 5 ziaren jałowca
  • 4- 5 ziaren ziela angielskiego
  • 8 – 10 ziaren czarnego pieprzu
  • duża szczypta majeranku
  • duża szczypta tymianku
  • duża szczypta nasion kminku (można je wcześniej zmielić lub utrzeć w moździerzu – bedą mniej wyczuwalne)
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • olej roślinny do podsmażenia cebuli

 

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Bigos to tradycyjne danie znane od pokoleń w kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej.  Jego nazwa prawdopodobnie pochodzi z języka łacińskiego i oznacza „dwa smaki” – pierwszy człon wyrazu „bi” oznacza „podwójny”, a drugi człon „gos” to „smak”. Własnie te dwa smaki: kiszonej i świeżej białej kapusty stanowią podstawę bigosu. Wszystko co dodane potem wzmacnia jego smak i charakter, ale to kapusta jest fundamentem tego dania, nie jak się powszechnie uważa – mięso. Przepisów na tę potrawę jest tyle ile gospodyń – w każdej rodzinie jest przynajmniej jedna interpretacja. Ja polecam wersję bez mięsa, idealną na wigilię lub gdy spodziewacie się gości wegetarian.

  1. Suszone grzyby myjemy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na całą noc.
  2. Następnego dnia kapustę kiszoną płuczemy z nadmiaru kwasu, kroimy. Wrzucamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą do 3/4 wysokości i zagotowujemy. Zmniejszamy gaz i dodajemy suszone śliwki i grzyby razem z wodą w której się moczyły. Całość gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas uzupełniając wodę w garnku, tak by sięgała do 3/4 wysokości.
  3. Po dwóch godzinach dodajemy poszatkowaną białą kapustę, pokrojoną marchewkę, zeszkloną na oleju cebulę, sos sojowy i  wszystkie przyprawy. Mieszamy i gotujemy kolejne 2 – godziny. Pod koniec gotowania dodajemy wino, mieszamy energicznie, aby wino odparowało. Zestawiamy z ognia i zostawiamy aby bigos odpoczął. Podajemy po  1- 2 dniach, wtedy jest najsmaczniejszy.

bigos wigilijny, bez mięsa

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn



2 osoby skomentowały “Łatwy bigos bez mięsa – dla jednych wigilijny, dla innych wegetariański

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...