Sałatka „kurczak w tropikach”


tropical chicken salad with golden run dressing:)
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...

Składniki:

  • torebka ugotowanego na sypko brązowego ryżu (może być też dziki i paraboliczny)
  • 1 świeży ananas
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 mandarynka
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 2 łyżki dużych rodzynek sparzonych łyżką wrzątku ( równie dobrze sprawdzi się też suszona papaja)
  • pół puszki kukurydzy
  • 1 laska selera naciowego
  • 2 łyżki posiekanej kolendry (może też być natka pietruszki)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej sproszkowanej
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • oliwa do smażenia kurczaka

Dressing:

  • sok z jednej limonki i skórka starta z połowy limonki
  • starty ząbek czosnku
  • łyżka świeżego startego imbiru
  • łyżka brązowego cukru
  • łyżka  brązowego rumu (niekoniecznie)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki słodkiego sosu chilli
  • kropla tabasco (niekoniecznie)

 

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Sałatka z kurczaka podana w połówkach świeżego ananasa bardzo  oryginalnie prezentuje się na stole i z pewnością zachwyci Twoich gości.  Sekretem jest tutaj zamarynowanie mięsa w soku z ananasa, który ułatwia jego termiczną obróbkę. Danie to można także przygotować w wersji wyjątkowego obiadu dla dwojga, np:  pierś z kurczaka grillowana w całości z plastrami ananasa i cytryny, do tego ryż i sałatka  z rumowym dressingiem. Na deser koktajl ananasowy (np. taki) lub kawałki świeżego ananasa z ulubionymi lodami i karmelem. Poczujecie się jak na wakacjach w tropikach!

 

 Jak to się robi?

1. Ryż płuczemy pod zimną bieżącą wodą, gotujemy na sypko i następnie pozostawiamy do ostygnięcia.

2. Umytego świeżego ananasa kroimy wzdłuż na 2 połowy. Delikatnie nożem pozbywamy się stwardniałego rdzenia, następnie wykrawamy miąższ krojąc go na niewielkie sześciany. Skórę ananasa pozostawiamy nienaruszoną. Zlewamy i zachowujemy pojawiający się podczas krojenia sok z ananasa. Będzie on nieodzowną podstawą marynaty do mięsa. Ze względu na swoje działanie hydrolizujące białka, sok zmiękczy mięso i ułatwi nam termiczną obróbkę.

3. Pierś z kurczaka kroimy na ok. dwu centymetrowe kawałki, oblewamy sokiem z ananasa, posypujemy czerwoną papryka, pieprzem i odstawiamy na min. 15 minut. Następnie podsmażamy przez kilka minut na patelni na złoty kolor. Pozostawiamy od ostudzenia.

4. Przygotowujemy dressing z podanych wyżej składników.

5. Paprykę, mandarynkę i selera kroimy w centymetrowe kawałki, dodajemy pozostałe składniki: odcedzoną kukurydzę, rodzynki, ugotowany ryż, kurczaka, pokrojony miąższ ananasa. Całość mieszamy, polewamy dressingiem i pozostawiamy na jakieś 30 minut aby smaki się wymieszały. Podajemy w połówkach ananasa.

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn



Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...