
Nazwa „karnawał” pochodzi od włoskiego określenia carne vale co dosłownie oznacza pożegnanie mięsa (wł. „carne”- mięso, „vale” – żegnaj), a karnawał jest ściśle związany z tańcam i muzyką zachęcamy do wypróbowania menu, który łączy te dwie konwencje. Zorganizujcie ze znajomymi prywatkę z poczuciem humoru, na przykład retro – domówkę z motywem przewodnim w stylu lat 50-tych czy 60-tych. Przykładowe menu? „Kurczak a la Czerwone Gitary” oraz „Powrót do korzeni, czyli aromatyczne pieczone warzywa”…
Kurczak a la Czerwone Gitary
Składniki dla 4 – 5 osób:
- 10 udek kurczaka,
- ok. 1/3 szklanki oleju roślinnego,
- 3 łyżki sproszkowanej papryki słodkiej,
- 2 łyżki majeranku suszonego,
- 1 łyżka suszonego tymianku,
- szczypta ostej papryki,
- szczypta czerwonego pieprzu lub pieprzu cayenne,
- kilka zmiażdżonych ząbków czosnku,
- sól, pieprz.
- Udka kurczaka dokładnie umyć osuszyć. Jeśli macie czas i ochotę, ostrożnie za pomocą ostrego noża możecie na każdym udku wyciąć skórę i odsłonić kość. Dzięki temu po upieczeniu będą wyglądały bardzo dekoracyjnie – nam przypominają nawet gryfy gitary.
- W osobnym naczyniu mieszamy olej roślinny, zioła, czosnek, doprawiamy pieprzem i solą aż dp uzyskania jednolitej pasty.
- Przygotowane mięso dokładnie pokrywamy przygotowaną marynatą, układamy w żaroodpornym naczyniu do pieczenia „kością do góry” . Odstawiamy na conajmniej 2 godziny.
- Pieczemy na złoty kolor ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podajemy na przykład z warzywami, które piekły się w piekarniku w tym samym czasie co kurczak.
Powrót do korzeni, czyli pieczone warzywa Hipisa
- Warzywa okopowe myjemy, obieramy, kroimy paski szerokości ok. 1 cm. Cebule obieramy, kroimy w ósemki. Główkę czosnku razem z łupiną przepoławiamy w poprzek ząbków, tak aby ząbki każdej z połówek nadal stykały się łupinami. Całość warzyw układamy na brytfannie do pieczenia i polewamy miodem, skrapiamy oliwą, doprawiamy ziołami i mieszamy. Pieczemy na złoty kolor ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Warzywa podczas pieczenia zachowują mnóstwo aromatu. Przygotowywany w ten sposób czosnek staje się słodki i interesujący, pozbawiony charakterystycznego palącego posmaku i intensywnego zapachu. Warzywa pieczone najlepiej smakują na ciepło, doprawione solą i świeżo zmielonym pieprzem. Są przebojem zarówno jako osobne danie jak i w mięsnym duecie.
Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA