Udka kurczaka jak „Czerwone Gitary” i pieczone warzywa Hipisa – przeboje karnawałowej retro domówki!


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...
Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Nazwa „karnawał” pochodzi od włoskiego określenia carne vale co dosłownie oznacza pożegnanie mięsa (wł. „carne”- mięso, „vale” – żegnaj), a karnawał jest ściśle związany z tańcam i muzyką zachęcamy do wypróbowania menu, który łączy te dwie konwencje. Zorganizujcie ze znajomymi prywatkę z poczuciem humoru, na przykład  retro – domówkę z motywem przewodnim w stylu lat 50-tych czy 60-tych. Przykładowe menu? „Kurczak a la Czerwone Gitary” oraz „Powrót do korzeni, czyli aromatyczne pieczone warzywa”…

Kurczak a la Czerwone Gitary

Składniki dla 4 – 5 osób:

  • 10 udek kurczaka,
  • ok. 1/3 szklanki oleju roślinnego,
  • 3 łyżki sproszkowanej papryki słodkiej,
  • 2 łyżki majeranku suszonego,
  • 1 łyżka suszonego tymianku,
  • szczypta ostej papryki,
  • szczypta czerwonego pieprzu lub pieprzu cayenne,
  • kilka zmiażdżonych ząbków czosnku,
  • sól, pieprz.
  1. Udka kurczaka dokładnie umyć osuszyć. Jeśli macie czas i ochotę, ostrożnie za pomocą ostrego noża możecie na każdym udku wyciąć skórę i odsłonić kość. Dzięki temu po upieczeniu będą wyglądały bardzo dekoracyjnie – nam przypominają nawet gryfy gitary.
  2. W osobnym naczyniu mieszamy olej roślinny, zioła, czosnek, doprawiamy pieprzem i solą aż dp uzyskania jednolitej pasty.
  3. Przygotowane mięso dokładnie pokrywamy przygotowaną marynatą, układamy w żaroodpornym naczyniu do pieczenia „kością do góry” . Odstawiamy na conajmniej 2 godziny.
  4. Pieczemy na złoty kolor ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podajemy na przykład z warzywami, które piekły się w piekarniku w tym samym czasie co kurczak.

Powrót do korzeni, czyli pieczone warzywa Hipisa 

  1. Warzywa okopowe myjemy, obieramy, kroimy paski szerokości ok. 1 cm. Cebule obieramy, kroimy w ósemki. Główkę czosnku razem z łupiną przepoławiamy w poprzek ząbków, tak aby ząbki każdej z połówek nadal stykały się łupinami.  Całość warzyw układamy na brytfannie do pieczenia i polewamy miodem, skrapiamy oliwą, doprawiamy ziołami i mieszamy. Pieczemy na złoty kolor ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Warzywa podczas pieczenia zachowują mnóstwo aromatu. Przygotowywany w ten sposób czosnek staje się słodki i interesujący, pozbawiony charakterystycznego palącego posmaku i intensywnego zapachu. Warzywa pieczone najlepiej smakują na ciepło, doprawione solą i świeżo zmielonym pieprzem. Są przebojem zarówno jako osobne danie jak i w mięsnym duecie.

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn


Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...