Krzepiący barszcz czerwony z goździkami


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...

Co potrzeba?

  • 1 kg czerwonych buraków,
  • szklanka białej fasoli namoczonej dzień wcześniej (można użyć białej fasoli z puszki),
  • pół butelki zakwasu na żurek,
  • 1 czerwona cebula,
  • ząbek czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziela angielskie,
  • łyżka suszonego majeranku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 goździki
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka lubczyku,
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Goździki? Pachnąc w wazonie przypominają o Dniu Kobiet. Aromat tych suszonych, używanych jako przyprawy, kojarzymy zwykle z grzanym winem. Ja dodałam je do pożywnej zupy. Efekt? Smakuje zaskakująco pysznie.

Jak to się robi?

Buraki umyć, obrać, pokroić na cząstki, wrzucić do dużego garnka i zalać ½ litra zimnej wody, dodać majeranek, surową cebulę pokrojoną w ćwiartki, cukier, ząbek czosnku i powoli podgrzewać przez około 30-40 minut. W osobnym garnku nastawiamy fasolę. Wodę, w której się moczyła wylewamy i zastępujemy ją bulionem. Dobrym zamiennikiem kostek rosołowych jest taki oto błyskawiczny bulion: 2 szklankami gorącej wody zalewamy: 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, łyżkę oliwy z oliwek, łyżkę posiekanej natki pietruszki oraz po pół łyżeczki przypraw: soli, pieprzu, lubczyku (może być majeranek), słodkiej czerwonej papryki.  Fasolę należy gotować do miękkości, w zależności od jej wielkości, około godziny. Od czasu do czasu całość przemieszać. Jeśli używacie fasoli z puszki to wtedy wystarczy ją gotować w bulionie 10 minut. Gdy buraki zmiękną, dodać 2 goździki i zakwas. Całość wymieszać i gotować na wolnym ogniu jeszcze przez 15 min. Doprawić solą, pieprzem. Jeśli zakwas okazał się intensywny, smak barszczu można złagodzić dodając do ugotowanej zupy 1- 2 łyżki śmietany. Podawać na talerzu w towarzystwie ugotowanej fasoli. Zupy wystarczy na 4 porcje.

Smacznego życzy Wolna Kuchnia

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn



2 osoby skomentowały “Krzepiący barszcz czerwony z goździkami

    • I really fancy your vreoisn of barszcz. Although my grandma would probably kill me for this profanation , I’ll give it a try. But for Christmas I’ll make traditional one with beetroot syrup which is prepared a month in advance. Thanks for lovely recipe!

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...