Kasza jaglana z bobemi i pesto


kasza jaglana z bobem i pesto
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 głosy, średnia: 4,00)
Loading...

Co potrzeba?

  • szklanka kaszy jaglanej,
  • sól morska,
  • oliwa z oliwek,
  • 2 szklanki ugotowanego bobu (np. wg tego przepisu),
  • kilka listków świeżej i drobniutko posiekanej bazylii,
  • ewentualnie 2 łyżki domowego pesto wg przepisu zamieszczonego tutaj
Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

 

Kasza jaglana to jeden z najpopularniejszych składników żywnościowych, jaki  od wieków był znany i ceniony na obszarze Polski. Niestety na długie lata kasza jaglana stała się potrawą zapomnianą, a dla niektórych wręcz egzotyczną. Na szczęście teraz wraca do łask. Warto się przekonać, skąd u naszych pradziadków takie przywiązanie do tej potrawy i dlaczego była uważana za symbol zdrowia.

Jak to się robi?

Suchą kaszę umieścić w garnku na wolnym ogniu, wyprażyć ją przez kilka minut ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i zalać ok. 200 ml wrzątku. Po chwili, gdy kasza przestanie bulgotać odlać tę pierwszą wodę i uzupełnić świeżym wrzątkiem, tak aby poziom wody w garnku utrzymywał się 1 cm nad poziomem kaszy. Gotować do miękkości pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 10-12 min.

Kaszę doprawić solą, łyżką oliwy z oliwek, połączyć z pesto, dodać ugotowany bób, udekorować ziołami.

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn



2 osoby skomentowały “Kasza jaglana z bobemi i pesto

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 głosy, średnia: 4,00)
Loading...