Świętokrzyska karpatka dla Babci i Dziadka


łatwa karpatka z domowym kremem - www.wolnakuchnia.pl
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...

Co potrzeba?

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 1 kostka masła
  • 2 budynie
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 całe jajka i 2 białka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • pół litra mleka
  • skórka i sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki cukru pudru

 

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Karpatka to dla mnie jeden ze smaków dzieciństwa.  Na szczególne rodzinne spotkania przygotowuje ją według mojego odchudzonego przepisu z mniejszą ilością jajek i masła. Dodatkowo, aby zaoszczędzić czas piekę obie części ciasta jednocześnie na jednej blaszce. To działa!

Gdy byliście dziećmi babcie i dziadkowie dbali o Was, uczyli życia, chronili. I rozpieszczali smakołykami! Zrewanżujcie się ciepłym słowem, smsem albo wyręczeniem w przygotowaniu domowego ciasta z okazji ich święta.

 

Jak to się robi?

1. Aby przygotować ciasto w garnku zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej pół kostki masła. Dodajemy szklankę mąki, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie przez ok. 7 – 10 minut miksujemy z jajkami, białkami i proszkiem do pieczenia. Powstałą masę rozprowadzamy szpatułką na dużej blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Najlepiej jest użyć blachy bez jednego boku lub po prostu użyjcie blachy które są stałym wyposażeniem piekarnika. Ciasto pieczemy przez 25 minut w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni.

2. W szklance mleka rozpuszczamy budynie z cukrem i mąkami. Pozostałe mleko zagotowujemy i gdy już będzie gorące łączymy z przygotowaną miksturą. Całość chwilę gotujemy ciągle mieszając – dokładnie tak jak przygotowujemy budyń. Pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy masło i sok z cytryny i ucieramy na jednolity krem. Schładzamy w lodówce.

3. Wystudzone ciasto kroimy na dwie równe części: na pierwszej rozsmarowujemy krem i przykrywamy drugą. Wierzch ciasta według upodobań można posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem z sokiem i skórką z cytryny. Najlepiej smakuje w kilka godzin po upieczeniu, podajemy lekko schłodzone.

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn



6 osób skomentowało “Świętokrzyska karpatka dla Babci i Dziadka

    • Wolna Kuchnia mówi :

      Dziękuję serdecznie, Moniko… Mnie również brakuje Mojej Babci… Dlatego od lat szukam smaków potraw, jakie dla mnie przygotowywała i niekiedy próbuje je przywoływać w swoich przepisach…. Pozdrawiam!

    • mąka ziemniaczana jest potrzebna aby krem nie był zbyt rzadki; sądzę, że zamiast niej można dodać do gotowania kremu mąki pszennej i później nieco więcej masła do miksowania; powinno być dobrze, aczkolwiek nie próbowałam tej kombinacji

    • Wolna Kuchnia mówi :

      … i pyszna! popracowałam nad oryginalnym przepisem i teraz powstał nowy z mniejszą ilością jajek i masła; krem jest domowy, a nie z torebki, dlatego teraz smakiem karpatki możesz cieszyć się częściej niż raz w roku 😛

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...