Jedz kulturalnie: polecamy wyjątkowy przewodnik po polskich dziko rosnących roślinach pt.”Dzika kuchnia”. W lesie zbierajcie nie tylko grzyby!


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...
Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

JEDZ  KULTURALNIE! Polecamy muzykę, filmy i książki o tematyce jedzenia.

Zupa z biedrzeńcem czy ziemniaczanka z kurdybankiem? Curry z chmielem, kiszony czyściec, a może surówka z tasznika? Do picia wino brzozowe i kawa z żołędzi, a na deser kandyzowany dzięgiel lub jarzębinowe cukierki. Po to egzotyczne menu nie trzeba wcale rezerwować stolika w drogiej restauracji typu „fusion” ani podróżować na drugą półkulę. Wystarczy wybrać się na wędrówkę po polskich lasach i łąkach, ale koniecznie z „Dziką kuchnią” pod pachą. Ta książka to oryginalny poradnik zielarski i skarbnica przepisów z ponad dwustu  jadalnych roślin, rosnących dziko na terenie Polski.

Autorem ksiaążki jest Łukasz Łuczaj – doktor habilitowany biologii, profesor Uniwersytetu Rzeszowskiego, etnobotanik i ekolog. Jest jednym z czołowych badaczy dzikich roślin jadalnych na świecie, którym poświęcił wiele prac publikowanych w renomowanych pismach naukowych. Mieszka na wsi, niedaleko Krosna, w malowniczym  zakatku Pogórza Karpackiego, gdzie prowadzi także warsztaty odżywiania się dzikimi roślinami.

Łukasz z aptekarską dokładnością przybliża czytelnikowi każdy z opisywanych  gatunków. Ttłumaczy jak go rozpoznać i nie pomylić z innmi roślinami, wyjaśnia które części rośliny są jadalne i jak najsmaczniej podawać je na talerzu. Dodatkowo  umieszcza informacje na temat okresu zbioru, substancji czynnych i właściwości farmakologicznych roślin, w tym również jej tradycyjnego i współczesnego użytkowania w różnych kulturach krajów Europy i Azji.

Książkę tą możecie wygrać w konkursie Wolnej Kuchni.

Szczegóły znajdziecie tutaj

***

Książka ukazała się nakładem Wydawnictwa Nasza Księgarnia.

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn


Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...