Jedz kulturalnie: Wolna Kuchnia poleca „KUCHNIA+ FOOD FILM FEST” 2014


Bez kategorii Brak komentarzy
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...
Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

W najbliższy weekend 21 – 23 listopada 2014, w Warszawie i kilku innych miastach Polski: Poznaniu, Gdańsku, Wrocławiu i Krakowie, odbędzie się organizowany na światowym poziomie przegląd filmowy „Kuchnia+ Food Film Fest”.

Jest to jedyna tego typu impreza w Polsce, prezentująca produkcje poświęcone gotowaniu, sztuce kulinarnej i społecznemu znaczeniu jedzenia. Już po raz szósty jego organizatorem jest stacja tv Kuchnia+.

Pokazom w kinie jak co roku będą towarzyszyć poczęstunki związane z tematyką danego filmu oraz szereg wydarzeń specjalnych, tkj. dyskusje z ekspertami i  twórcami filmów, degustacje czy warsztaty kulinarne (w tym również te dla dzieci). Jesteście ciekawi, co tym razem organizatorzy zaserwują swoim gościom?

Motywem przewodnim tegorocznej edycji jest hasło: „Spróbuj zobaczyć”, które podkreśla związek dwóch istotnych elementów tej oryginalnej imprezy, tj. sztuki filmowej ze zmysłem smaku. Program festiwalu składa się z trzynastu filmów podzielonych na osiem pokazów (niektóre składają się z dwóch dokumentów). Tradycyjnie, każdy dzień przeglądu poświęcony jest innej tematyce. W cenie biletu na każdy z bloków jest pokaz filmu oraz poczęstunek związany z tematyką danego filmu. W sprzedaży znajdują się także bilety na odbywające się w każdym mieście festiwalowym wydarzenia towarzyszące, w tym warsztaty kulinarne, kolację filmową i śniadanie filmowe. Wejściówki na te poszczególne wydarzenia towarzyszące oraz bilety na pokazy filmowe można kupić m.in. na portalach www.ebilet.pl i www.kinonh.pl, a także w wybranych miejscach w miastach festiwalowych. Więcej szczegółów na stronie organizatora: www.kuchniaplus.pl/fff

PROGRAM 6 edycji KUCHNIA+ FOOD FILM FEST

Warszawa, Poznań, Gdańsk, Wrocław, Kraków 

Piątek, 21 listopada 2014

17:30       „Zdrowy jak jogurt?” oraz „Ziarno niezgody”

20:00      „Food Chain$. Rolnik czy niewolnik?”

W sekcji „Społeczeństwo” widzowie zobaczą produkcje dotyczące społecznego znaczenia jedzenia. Przegląd rozpocznie film „Zdrowy jak jogurt?”  gdzie twórcy przedstawiają kulisy powstawania tego produktu i odpowiadają na pytanie, jak należy go jeść i czy w ogóle warto? Zaraz po nim będzie można zobaczyć dokument „Ziarno niezgody”, który przedstawi nieznaną wojnę, którą wielkie firmy toczą z rolnikami o ziarno – rzecz tak mało docenianą, a tak kluczową jak woda czy powietrze. Film „Food Chains. Rolnik czy niewolnik?” natomiast uzmysłowi widzom, że w kulinariach liczy się nie tylko to, co jest na talerzu, ale też skąd to jedzenie się wzięło i kto je przygotował. Zbyt rzadko pamiętamy, że zawsze na końcu tego łańcuszka jest rolnik, który zwykle zarabia dużo mniej niż warta jest jego praca.

Sobota, 22 listopada 2014

 15:00      „Dashi – esencja Japonii” oraz „Shoyu i sekrety japońskiej kuchni”

17:00      „Gotowane i surowe – kulinarna podróż po Tajwanie”

19:30      „Cook It Raw 2013 – Charleston” oraz „Na tropach generała Tso”

W sekcji „Kultura kulinarna w pierwszym bloku zostanie zaprezentowany „Dashi – esencja Japonii” o zwodniczo prostym bulionie wykorzystywanym w przygotowywaniu japońskich zup. Najwięksi mistrzowie podkreślają, że dashi nie jest wytworem ludzkich rąk – jest wręcz esencją japońskiej natury. Film uzupełni dokument „Shoyu i sekrety japońskiej kuchni”. Jednym z filarów, na których oparta jest japońska tradycja kulinarna jest shoyu, który powszechnie znany jest jako sos sojowy. Cała jego magia polega na tym, że do jego produkcji potrzebny jest grzyb, który rośnie wyłącznie w Kraju Kwitnącej Wiśni. Z kolei w „Gotowane i surowe – kulinarna podróż po Tajwanie” twórcy filmu, przemierzając tytułową wyspę zatrzymują się w siedmiu miejscach, w tym w restauracji jednego z najwyższych drapaczy chmur na świecie, a także na zdumiewającym nocnym rynku. W sobotni wieczór uczestnicy przeniosą się do Charleston, by w filmie „Cook It Raw 2013 – Charleston” zobaczyć spotkanie najlepszych szefów kuchni młodego pokolenia, którzy odkrywają kulinarne sekrety Południowej Karoliny. Ostatnim akcentem dnia będzie dokument „Na tropach generała Tso”. Kurczak generała Tso to jedno z najbardziej popularnych dań chińskich restauracji w Stanach Zjednoczonych. Jednak w samych Chinach mało, kto o nim słyszał. Reżyser Ian Cheney postanowił dowiedzieć się, co stoi za amerykańskim sukcesem tej potrawy oraz kim właściwie był generał Tso.

Niedziela, 23 listopada 2014

15:00      „Kawior – czarne złoto” oraz „Kobiety i szampan”

17:00      „Kaiseki – menu Koyamy” oraz „El Celler de Can Roca – za kulisami najlepszej restauracji świata”

19:30      „Uczta”

W sekcji „Smakosze” zobaczymy film „Kawior – czarne złoto”. Obraz ukazuje  oszałamiający świat, w którym wielkie pieniądze łączą się niebezpiecznie z gastronomią i ludzi, którzy kawior zmienili nie tylko w biznes, ale też styl życia. Kolejna propozycja pt. „Kobiety i szampan” przybliży sylwetki sześciu kobiet związanych z produkcją tytułowego alkoholu. Będzie można się przekonać, że szampan wcale nie musi być rodzaju męskiego, i to właśnie kobiety są matkami jego sukcesu. Zupełnie inny świat japońskiego mistrza kuchni Hirohisy Koyamy zobaczymy w filmie „Kaiseki – menu Koyamy”. W detalach ujrzymy nie tylko jego potrawy, ale także unikalne narzędzia, którymi się posługuje. Z Japonii uczestnicy przeglądu przeniosą się do słonecznej Hiszpanii w filmie „El Celler de Can Roca – za kulisami najlepszej restauracji świata”. Jak tytuł wskazuje, będzie można poznać sekrety jednej z najbardziej cenionych restauracji na Ziemi. Przegląd zamknie perełka w postaci dokumentu „Uczta”. Są ludzie, którzy nie zgadzają się na smaki dnia codziennego. Tacy ludzie to foodies – maniakalni smakosze. „Uczta” zabiera nas w ich świat, w którym smak jest nadrzędną wartością. Wraz z twórcami filmu widzowie śledzą grupę niezwykle bogatych foodies, którzy objeżdżają cały świat w poszukiwaniu najlepszych restauracji i najbardziej wykwintnych lub ekstrawaganckich dań.

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn


Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...