Jednogarnkowe dania dla zabieganych


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...

Co potrzeba? (na 4 porcje)

  • pół szklanki  zielonej lub brązowej soczewicy
  • ok. 100 g dobrej jakości wędzonego boczku lub kiełbasy
  • 3 ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 średni seler
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • garść szpinaku lub natki pietruszki
  • ewentualnie szklanka pokrojonej na kawałki świeżej dyni
  • olej
  • sól, pieprz
  • przyprawy: majeranek, liście laurowe, ziele angielskie
  • do dekoracji: liście świeżego szpinaku

 

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Pożywne jednogarnkowe dania znane są pod nazwami „kociołek” , po francusku „casserole”, czy z niemieckiego „eintopf” . Mięsiste kawałki warzyw, aksamitnie miękka soczewica, delikatne grzyby,  chrupiący boczek lub soczysta wołowina – dodatków do gara można wrzucać co nie miara. Ważne, żeby gotowały się bardzo wolno, tak aby wszystkie aromaty zdążyły się ze sobą zaprzyjaźnić.  Całość staje się sycąca, o wiele bardziej lekkostrawna i co istotne –  pozwalają oszczędzać czas. Na rozgrzewkę podaje Wam przepis na pyszną zupę z soczewicy z boczkiem i warzywami.

 

Jak to się robi?

  1. Warzywa korzeniowe obrać, pokroić, wrzucić do wolnowaru, doprawić przyprawami.
  2. Pokroić boczek/ kiełbasę, dodać do reszty i zalać wodą aby pokryła wszystkie składniki.
  3. Gotować w wolnowarze przez 10 godzin w programie „Low.”
  4. Tuż przed podaniem zupę udekorować posiekanymi liśćmi świeżego szpinaku.
  5. Polecam także przepis na wywar, który jest niezastąpioną bazą dla wielu dań. Dzięki wolnowarowi jego przygotowanie to 5 minut pracy!
  6. Jeśli nie dysponujecie wolnowarem, jednogarnkowy obiad także się uda, niemniej należy pilnować czasu gotowania składników i dodawać je stopniowo, tzn. najpierw soczewicę (bo gotuję się najdłużej) po jakimś czasie dodajemy pozostałe: czyli ziemniaki, warzywa okopowe, później boczek, pod koniec dynię, a szpinak bezpośrednio przed podaniem.

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn



Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...