Indyk ze szpinakiem i rodzynkami


warm turkey salad with spinach, raisins and ginger
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...

Co potrzeba? (na 4 porcje)

  • pół kilograma piersi z indyka
  • paczka szpinaku (najlepiej świeżego, ale może być też mrożony)
  • 2 gruszki
  • 3 łyżki rodzynek (np. królewskich)
  • 4 cm korzeń świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • po łyżeczce kurkumy i suszonego imbiru
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

 

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Kuchnia alkaliczna sprowadza się do prostej zasady: w diecie stosujemy w 80% produkty zasadowe, m.in.: warzywa liściaste, dyniowate, kaszę jaglaną, suszone owoce i cytrusy. Marginalizujemy zaś czynniki najbardziej zakwaszające organizm, tkj. stres, wysoko przetworzona żywność, słodycze czy mięso.

Dziś polecam ciepłą sałatkę ze szpinakiem, gruszkami i rodzynkami a do tego niewielki kawałek drobiu przyprawiony świeżym imbirem.

 

Jak to się robi?

1. Mięso pokrój na kilkucentymetrowe kawałki, skrop oliwą, oprósz przyprawami, startym imbirem i podsmaż na patelni (zwykłej lub grillowej) po 5 minut z każdej strony. Umyj gruszki, pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne i dodaj

do indyka razem z rodzynkami.  Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem aż mięso nabierze złotego koloru, ale jednocześnie się nie wysuszy.

2. Szpinak umyj, posiekaj i wrzuć patelnię doprawiając czosnkiem, solą i pieprzem. jeśli używasz szpinaku mrożonego, zanim dodasz przyprawy odparuj wodę z zamrożonych liści.

3. Sałatkę podawaj na ciepło, układając kawałki drobiu na gruszkach i szpinaku. Udekoruj imbirem.

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn



Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...