Indyk otulony świeżymi ziołami


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...

Co potrzeba? (na 4  -5 porcji)

  • 500 g udźca lub piersi z indyka (może być też kurczak, ale wybierajcie takiego z hodowli ekologicznych)
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 2 zgniecione ząbki czosnku
  • sok i otarta skórka z jednej cytryny
  • 2 łyżki świeżo posiekanej mięty
  • 2 łyżki świeżo posiekanego rozmarynu
  • 2 łyżki świeżo posiekanego tymianku
  • 2 łyżki świeżo posiekanej szałwii
  • sól i świeżo zmielony pierz
Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Skrzynka z ziołami, którą przechowałam przez zimę na okiennym parapecie dumnie powróciła na honorowe miejsce na balkonie. Zioła przez kilka pierwszych dni były zaskoczone pogodą, pogubiły parę listków i wymagały trochę uwagi przy porannym podlewaniu. Na szczęście teraz już wspaniale odwdzięczają się aromatem jaki unosi się wokół małych zgrabnych krzaczków. Czuję go co rano, witając dzień z konewką w ręku, ale jeszcze w szlafroku. Kiedyś na niewielkim balkonie sadziłam kwiaty, teraz za nic nie oddam moich pobudek o zapachu lawendy, mięty, rozmarynu, tymianku, szałwi, bazylii, kolendry i majeranku. Pachnącego i smakowitego dnia.

Jak to się robi?

  1. W niewielkiej misce przygotować pastę:  zioła, olej, sok z cytryny, musztardę, miód, pieprz i czosnek mieszamy razem do połączenia składników.
  2. Mięso umyć,  pokroić na porcje i pokryć pastą dokładnie masując każdy kawałek. Odstawić w chłodne miejsce najlepiej na całą noc.
  3. Następnego dnia smażyć na złoty kolor na patelni, podawać z wiosennymi sałatami lub lub nadziać na patyki i zrumienić na grillu.
Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn



Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...