Hummus z kiszonymi warzywami


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...
Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Kuchnia, wspólne gotowanie i tradycyjne przepisy łączą ludzi. Jest jednak wyjątek potwierdzający regułę – to hummus. Sporów, mitów i przepisów dotyczących tej   bliskowschodniej pasty z ciecierzycy jest chyba co najmniej tyle ile, ziarenek kuminu do jej przyprawienia. Postaram się rozwiać nieo te wątpliwości.

 

Dodawać sodę czy nie? Dla jednych to świętokradztwo, dla innych absolutny „must have”.

Skąd pochodzi humus? Dlaczego nie jest to oryginalna potrawa kuchni żydowskiej?

Na którym blogu jest najlepszy przepis? I gdzie go zjeść na mieście?

 

Wiele popularnych przepisów zaleca stosowanie sody oczyszczonej, zarówno do namaczania jak i do gotowanie ciecierzycy. Próbowałam obu sposobów i osobiście sody już więcej używam przy robieniu hummusu. Podstawowym agrumentem zwolenników jej dodawania jest chęć pozbycia się z ziaren kwasu fitowego.  Zawarte we wszystkich ziarnach/nasionach fitohormony chronią je przed kiełkowaniem w nieodpowiednich warunkach. W ten sposób rośliny po prostu ‘bronią się’ przed zjedzeniem, powodując dolegliwości gastryczne. Podczas namaczania substancje te uwalniane są do wody, dlatego zawsze po namaczaniu ziaren czy nasion stączkowych warto ją wylać (lub użyć do podlewania roślin domowych). Moim zdaniem w zupełności wystarczy długie namaczanie – czasem nawet 15 -18 godzin. Wydaje się długo? Namocz ciecierzycę po powrocie z pracy do domu, niech stoi sobie w wodzie przez noc, a następnego dnia po południu zacznij gotować. Niewykorzystane nadwyżki uogotowanej ciecierzycy wystarczy poporcjować w woreczki i zamrozić.

Hummus w języku arabskim oznacza ciecierzycę i tak się składa, że Arabowie przyrządzają go wg najlepszych tradycyjnych przepisów. Podobno najstarsze wzmianki o tym daniu pochodzą z XIII wieku z rejonów Syrii i Egiptu. O miano ojczyzny hummusu walczył Liban, próbując zastrzec nazwę, ale się nie udało… Aktualnie  największym ekporterem hummusu jest Izreal, ale to właśnie palestyńskie receptury cytują znani blogerzy i zachwycają się nimi zachodni szefowie kuchni.

Nie dziwi zatem fakt, że niektórzy są już zmęczeni konfliktami wokół hummusu. Zamiast toczyć spory filmowcy nakręcili dokument, który mógłby się stać receptą na bliskowschodni. Polecam ciekawe spojrzenie na konflikt izraelsko – palestyński w perspektywy kulinariów: www.makehummusnotwar.com

A jeśli już zgłodnieliście to zapraszam do wypróbowannia mojego przepisu na hummus:

 

Przygotowanie:

Dzień wcześniej suchą ciecierzycę opłukać, zalać zimną wodą i pozostawić na noc do namoczenia. Wody popowinno być dwa razy tyle tyle wody ile ciecierzycy. Następnego dnia ciecierzycę odcedzić i dobrze wypłukać. Zalać dużą ilością świeżej wody i zagotować. Gotować przez około 120 minut lub do czasu, kiedy ziarenka z łatwością będzie dało się rozgnieść w palcach. Podczas gotowania na wodzie pojawi się piana. To są zanieczyszczenia, których należy się pozbyć.

Ugotowaną cieciorkę odcedzić. Do miksowania najlepiej użyć dużej miski i ręcznego blendera, ponieważ tylko blender kielichowy o nardzo dużej mocy poradzi sobie w tym przypadku.

Na dno miski/blendera dodać w najstępującej kolejności: tahinę, sól, sok z cytryny, kumin, czosnek i ciecierzycę. W trakcie miksowania dolewać powoli bardzo zimną wodę. Dokładnie wszystko zmiksować na aksamitnie gładką pastę. Gotowy hummus doprawiamy słodką papryką, natką pietruszki i podajemy z dodatkami: pieczywem, świeżymi, kiszonymi lub pieczonymi warzywami. Możemy go przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni.

Propozycja podania: hummus z ze świeżymi i kiszonymi rzodkiewkami:

 

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn


Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...