Gorące jabłka Łasucha


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...

Co potrzeba? (na 4 porcje)

  • 1 kg jabłek (najlepsze odmiany: Szara Reneta lub Golden Delicious)
  • garść ulubionych bakalii: np. pistacji, orzechów włoskich, rodzynek, żurawiny, fig, śliwek suszonych, ziaren słonecznika, sezamu,
  • 3 łyżki miodu,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta przyprawy do piernika
Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Prosty i pożywny deser, który zaspokoi łaknienie na coś słodkiego. Najfajniejsze jest to, że nie zawiera ani jednego ziarenka cukru – tylko miód, bakalie, orzechy i pieczony miąższ owocu. Mniam 🙂

Jak to się robi?

Jabłka kroimy wzdłuż, następnie wydrążamy środki. Do ich wnętrza nakładamy nadzienie (bakalie wymieszane z miodem, cynamonem i przyprawą do piernika). Pieczemy do miękkości. W zależności od wielkości jabłek ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Pieczone jabłka podajemy natychmiast.  W wersji dla najwytrwalszych łasuchów deser polewamy roztopioną czekoladą albo dekorujemy kulką lodów.

Smacznego życzy Wolna Kuchnia

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn



7 osób skomentowało “Gorące jabłka Łasucha

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...