
Warsztaty kulinarne o kuchni międzywojennej połączone z pokazem kulinarnym prowadziła Agnieszka Długosz (osobisty trener kulinarny, autorka przepisów, stylistka jedzenia i blogerka www.wolnakuchnia.pl; swoje dania wielokrotnie prezentowała w programach telewizyjnych, prasie, internecie). Zobaczcie jaka tam była niezwykła atmosfera.
MENU
„SMAKI MIĘDZYWOJENNEJ WARSZAWY”
- „ŚLEDZIK NIKODEMA DYZMY” – Być może jedząc takie właśnie danie Dyzma zwrócił na siebie uwagę na salonach i rozpoczął swą szokującą karierę polityczną. Przepis wyśledzicie tutaj
- „ŻUR NA PRAWDZIWYM ZAKWASIE” – To kwintesencja polskiej kuchni w okresie międzywojnia. Zupę tą można było zjeść w każdym szanującym się wyszynku. Gościom smakowała szczególnie wybornie podczas nocnych tournée po stołecznych knajpach i lokalach. Zróbcie go sobie sami wg tego przepisu
- „BRYZOL MARSZAŁKA SERWOWANY Z PĘCZAKIEM I GRZYBAMI” – W okresie międzywojennym mięso wołowe było dość drogim produktem, ale nie żałowano go na specjalne okazje i dla zasłużonych gości.
- „TORT CZEKOLADOWY JAK ZE SŁYNNEJ KAWIARNI ZIEMIAŃSKIEJ” – W dwudziestoleciu międzywojennym upowszechnił się zwyczaj przesiadywania w lokalach zwanych kawiarniami. W stolicy najpopularniejszą była „Ziemiańska” – ulubione miejsce spotkań ówczesnych celebrytów. Tu lansowano kierunki artystyczne, promowano adeptów pióra, tutaj rozwijało się także specyficzne warszawskie poczucie humoru. Przepis na wypróbowanie czeka tutaj.
Galeria zdjęć z kulinarnej podróży
do czasów międzywojennej Warszawy:
Zapraszamy także na stronę wydarzenia na naszym profilu na Facebooku
Olcik mówi :
no, no! fajnie:)