Dyniowa zupa-krem z imbirem i sezamem


zupa z dyni doprawiona imbirem i sezamem - wolnakuchnia.pl
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...

Co potrzeba?

  • 1 kg jędrnej dyni, obranej ze skóry i pokrojonej w kostkę,
  • 1 puszka pomidorów (najlepiej pelati),
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1/2 litra bulionu warzywnego,
  • 1/2 główki czosnku,
  • 2 łyżki startego świeżego imbiru,
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia,
  • przyprawy do smaku: kurkuma, gałka muszkatołowa, sól, pieprz,
  • ziarna sezamu
Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
Dynia to urokliwe warzywo o uniwersalnym wykorzystaniu w kuchni. Warto zaprzyjaźnić się z nim szczególnie podczas jesiennej słoty, bo zadziała energetycznie nie tylko swoim kolorem, ale także właściwościami zdrowotnymi. Im bardziej intensywniejszy kolor miąższu, tym dynia jest bardziej dojrzała, ma intensywniejszy smak i tym więcej zawiera witamin B1, PP i karotenu. 
 
Uprażone na suchej patelni pestki dyni wzbogacą smak każdej sałaty. Do tego zawierają sporo cynku, lecytyny, potasu oraz kwas foliowy. Wypróbujcie też olej z pestek dyni tłoczony na zimno, bo oprócz mnóstwa witamin i minerałów, zawiera też fitosterole, substancje obniżające poziom cholesterolu we krwi. Nie bez znaczenia jest także fakt, że dynia zawiera bardzo mało kalorii (27 kcal w 100 g miąższu), a zarazem jest sycąca i dostarcza sporo błonnika i beta-karotenu. Działa odkwaszająco na organizm.
 
Surowy miąższ dyni nie ma zdecydowanego smaku, dopiero po upieczeniu lub ugotowaniu nabiera charakteru. Doprawiony przyprawami rozgrzewającymi tkj. imbir, gałka muszkatałowa, cynamon czy kurkuma, znakomicie sprawdzi się nie tylko jako dodatek do muffinków czy słodkiego i przejemnie wilgotnego ciasta, ale przede wszystkim jako baza do zupy, farszu do naleśników, zapiekanek z makaronem czy pierogów. Do przygotowania dań można wykorzystywać tartą surową dynię lub też usmażoną czy ugotowaną w kawałkach. Ja szczególnie polecam puree z dyni upieczonej w piekarniku: dynię kroimy na duże kawałki, usuwamy pestki, pozostawiamy sam zwarty miąższ przytwierdzony do skorupy. Układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200℃, przez maksymalnie 60 minut. Studzimy, łyżką wybieramy miąższ ze skorupy i gotowe. Tak przygotowaną dynię możemy zużywać przez kilka dni, w miarę potrzeb (oczywiście przwchowując go w lodówce).

A skoro już o przechowywaniu – czy wiecie, że zimowe odmiany dyni można przechowywać w chłodnym miejscu nawet do pół roku? Po przekrojeniu, niewykorzystaną część obranej i pokrojonej w kostkę dynię można też zamrozić.

Poniżej przepis na bardzo prostą zupę krem z dyni z imbirem i sezamem

 

Jak to się robi?

Wyciskamy czosnek przez praskę, a następnie bardzo krótko podsmażamy na patelni, tak by oddał swój aromat oliwie. Dodajemy pokrojoną dynię, imbir i przyprawy. Całość mieszamy i dusimy do miękkości. Przekładamy pulpę do garnka, dodajemy bulion, pomidory i koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze chwilę i miksujemy.

Propozycja podania: zupę posypujemy ziarnami czarnego sezamu, uprażonymi na suchej patelni.

Smacznego życzy Wolna Kuchnia

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn



Jedna osoba skomentowała “Dyniowa zupa-krem z imbirem i sezamem

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...