Domowe suszone pomidory


suszone pomidory z tymiankiem i czosnkiem - wolnakuchnia.pl
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...

Co potrzeba?

  • 2 kg pomidorów (najlepsze będą gruntowe odmiany o drobnych rozmiarach),
  • duża główka polskiego czosnku,
  • ulubione zioła (ja użyłam świeżego tymianku, ale może też być suszony),
  • sól,
  • ocet winny,
  • olej roślinny
Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Dla tych, którzy je kochają, kończący się sezon na pomidory to jeden z najtrudniejszych kulinarnych momentów. Przez te długie ciepłe miesiące kusiły wielością odmian i barw, rozpieszczały nas mięsistym miąższem. Jeśli i wy macie do nich słabość spróbujcie sprawić sobie choć ze dwa słoiczki. Satysfakcja gwarantowana!

Jak to się robi?

Pomidory myjemy, suszymy, kroimy na połówki, układamy ma blaszce pokrytej pergaminem. Następnie lekko solimy, posypujemy ziołami,  czosnkiem w łupinach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego maksymalnie do 100 stopni. Proces suszenia trwa w zależności od typu piekarnika ok. 2 -3 godzin. Pomidory wyjmujemy dopiero gdy są pomarszczone, a ich brzegi nie są zrumienione. Skrapiamy je octem winnym. Następnie układamy w czystych i wyparzonych słoiczkach dosyć luźno, gdyż po zalaniu olejem ich objętość się zwiększy. Słoiczki zalewamy gorącym olejem, do poziomu ułożonych w nim warzyw. Zakręcamy, nie pasteryzujemy. Na przynajmniej dzień słoiki pozostawiamy odwrócone do góry dnem.

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

domowe suszone pomidory - wolnakuchnia.pl
domowe suszone pomidory – wolnakuchnia.pl
Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn



4 osoby skomentowały “Domowe suszone pomidory

  1. Przepisy sa ciekawe na suszone pomidory ,karpatka,slodkosci typu ciasteczka, warto wyprobowac potrawy z kasza jaglana,jakos zapomniana w naszej kuchni,ja pamietam ja z dziecinstwa wtedy nie lubialam ,teraz wrocilam do tej kaszy i jest calkiem orginalna.

    • Dziękuję serdecznie za uznanie, to co tutaj można obejrzeć to jakaś część mojej kuchni; wszystkiego nie chce i nie da się sfotografować 🙂
      Pozdrawiam i zapraszam do częstego odwiedzania

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...