Domowe przetwory – morele z lawendą i brzoskwinie z cynamonem


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...

Morele z lawendą lub tymiankiem (na 4 -5 słoiczków)

  • 2 kg moreli
  • 50 dag  cukru (białego, brązowego lub brzowego – ksylitolu)
  • sok i skórka otarta z 2 cytryn
  • łyżka kwiatów jadalnej lawendy lub łyżka pojedyńczych listków tymianku (może być suszony)

 

Brzoskwinie z cynamonem (na 4-5 słoiczów)

  • 1, 5 kg brzoskwiń (ewentualnie 1,5 kg brzoskwiń i pół kg nektarynek)
  • sok z  cytryny
  • 1 szklanka cukru (białego, brązowego lub brzowego – ksylitolu)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 laska wanilii
  • 1 kawałek kory drzewa cynamonowego (niekoniecznie)
Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Dzisiaj dwa przepisy na niskosłodzone dżemy: morelowy z lawendą i brzoskwiniowy z cynamonem. Są znakomite do serów, grzanek, czy naleśników lub jako dodatek do koktajli.

 

  1.  Morele  myjemy, pozbawiamy pestek, kroimy na ćwiartki.
  2. Przekładamy do garnka lub rondla, dodajemy cukier, skórke, sok z cytryny i gotujemy 30  -40 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając aż owoce odparuja, rozpadną się i zaczną gęstnieć (w tym czasie można przygotować i wysterylizować słoiki, np. wg tych wskazówek).
  3. Gotowy dżem zestawiamy z ognia, dodajemy lawendę (lub tymianek), mieszamy  jeszcze gorący przekładamy do wysterylizowanych słoików. Zakręcamy nakrętki, stawiamy słoiki do góry dnem, przykrywamy ściereczką lub kuchenny ręcznikiem i pozostawiamy do powolnego wystudzenia.

 

 

  1.  Owoce myjemy, osuszamy, pozbawiamy pestek, kroimy na ósemki (brzoskwinie dodatkowo obieramy ze skórki).
  2. Przekładamy do garnka lub rondla i gotujemy chwilę na małym ogniu, aż puszczą sok.
  3. Dodajemy cukier, sok z cytryny, cynamon (sproszkowany i w lasce), anyż i wanilię (laskę przecinamy wzdłuż, wyjmujemy ziarenka i obie części dodajemy do owocowej masy)
  4. Cały czas gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy owoce zaczną się rozpadać, to całość pozostawiamy jeszcze na ogniu  przez około  30 minut (w tym czasie można przygotować i wysterylizować słoiki, np. wg tych wskazówek).
  5. Gotowy, jeszcze gorący dżem przekładamy do  wysterylizowanych słoików. Zakręcamy nakrętki, stawiamy słoiki do góry dnem, przykrywamy ściereczką lub kuchenny ręcznikiem i pozostawiamy do powolnego wystudzenia.

 Smacznego życzy Wolna Kuchnia

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn



Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...