Domowe pesto Wolnej Kuchni


Domowe pesto Wolnej Kuchni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...

Co potrzeba?

  • pęczek natki pietruszki, listki oberwane z całej doniczki/pęczka bazylii (można też pominąć bazylię i podwoić ilość natki
  • 3 łyżki pestek dyni,
  • 2 łyżki orzechów włoskich,2
  • 2 łyżki pestek słonecznika,
  • mały ząbek czosnku,
  • około 10 łyżek oliwy z oliwek,
  • sól morska,
  • świeżo mielony pieprz
  • opcja dodatkowa: około 2 łyżek świeżo startego twardego dojerzewajacego sera, np. polski bursztyn, kitewski dżugas albo włoskiego parmezanu

 

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Przygotowanie domowego pesto wbrew pozorom nie jest to skomplikowane, zmiksowanie składników zajmuje dokładnie kilkanaście sekund. Kiedy spróbujecie aromatycznego i ciemnozielonego pesto, przygotowanego w domu, już nigdy nie będziecie chcieli jeść tego wyblakłego, które miesiącami stoi w słoiczkach na sklepowej półce. Polecam mój przepis na domowe pesto z dodatkiem prażonych pestek dyni.

 

Jak to się robi?

Wszystkie składniki należy zmiksować w blenderze lub połączyć używając moździerza. Świeże pesto można przechowywać w lodówce w słoiczku przez 2 – 3 dni.

Doskonale sprawdza się jako dodatek do makaronów, grzanek, kanapek, sałatek, omletów, pieczonych ziemniaków, drobiu.

Smacznego życzy Wolna Kuchnia

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn



Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...