Pankejki idealne na śniadanie


youghurt pancakes
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...

Co trzeba kupić?

  • szklanka mąki,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 3 łyżki jogurtu,
  • łyżeczka cukru (najlepiej brązowego),
  • łyżeczka oleju do smażenia,
  • 2 jaja,
  • szczypta sody oczyszczonej,
  • szczypta soli
Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Ten przepis z dodatkiem jogurtu to gwarancja najlepszych domowych pankejków jakie kiedykolwiek jedliście!

yoghurt pancakes for breakfast

jogurtowe pankejki

 

Jak to się robi?

Wszystkie sypkie składniki wymieszać razem: mąkę, sodę, sól, cukier. W osobnym naczyniu ubijać trzepaczką jajka, dodawać partiami jogurt, mleko, cukier, oliwę, na koniec powoli dosypywać sypkie składniki. Ciasto nakładać łyżką na gorącą patelnie i smażyć pankejki na złoty kolor z obu stron. Z tej porcji ciasta wychodzi ok 40 placuszków o średnicy ok. 5 cm.

Jak podawać?

Pankejki najlepiej smakują z owocami, polane jogurtem, płynną czekoladą albo syropem klonowym. Są idealne na początek dnia lub jako wdzięczny deser.

Smacznego życzy Wolna Kuchnia

 

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn



Jedna osoba skomentowała “Pankejki idealne na śniadanie

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...